Головна Новини Суспільство події Не пенсії, а лише мінімальна допомога: як необхідно реформувати пенсійну систему в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Не пенсії, а лише мінімальна допомога: як необхідно реформувати пенсійну систему в Україні

Експерт наголосив, що держава не може платити пенсії, а лише мінімальну соціальну допомогу за віком

16 червня 2022, 17:40
Поділіться публікацією:

В Україні пенсійна система не є ефективною, а наша демографічна структура суспільства надалі ще більше постраждає — міграція населення, війна, зниження рівня народжуваності.

Не пенсії, а лише мінімальна допомога: як необхідно реформувати пенсійну систему в Україні

Фото ілюстративне / Pixabay

Головний економіст CASE Дмитро Боярчук в прямому ефірі Останнього Капіталіста розповів, що не так з українською пенсійною системою й чому питання реформи стоїть дуже гостро.

За словами експерта, в Україні найбільші видатки з бюджету йдуть саме на соціальну сферу, а на зарплату чиновникам витрачається незначна частина. Основна стаття витрат — пенсії для літніх людей. На жаль, зазначає економіст, в нашій державі не проводиться аудит Пенсійного фонду, не проводиться верифікація соціальних видатків, а в країні є велика кількість пільговиків. Раніше вже фіксували випадки оформлення фейкових карток та довідок для соцвиплат.

На думку Дмитра Боярчука, в пенсійній системі "мертвих душ" сила-силенна. По суті левова частка податків, а тому числі ЄСВ витрачаються на фінансування мінімальних пенсій для нинішнього покоління пенсіонерів. Українці розуміють, що немає гарантій того, що сплачені кошти на ЄСВ колись якось їм назад повернуться у вигляді виплат від держави, тому багато хто спокійно працює неофіційно, отримує зарплати в конвертах, чи взагалі емігрує.

"Пенсійна система віджила себе морально і повністю — цю пенсійну систему треба демонтувати. Основний момент реформи — донести людям, що не держава відповідає за їх майбутнє, а вони самі. Люди в нас отримують мінімальні виплати десь в середньому 3000 грн (станом на 1 квітня 2022 року середній розмір пенсії становив 4370,45 грн) — це є певне мінімальне забезпечення, допомога з втрати працездатності за віком, але не пенсія. Треба переінакшити розуміння того, що є зараз та пояснити людям. Треба дати зрозуміти, що держава дає лише мінімум. Накопичення собі пенсії — це має бути відповідальність не держави, а кожної окремої людини. Треба розвивати інструменти, щоб люди могли самі себе утримувати", — наголошує експерт.

Економіст говорить, що держава не може контролювати кон'юнктуру на світових та фінансових чи товарних ринках, не може прогнозувати курси валют, рівень інфляції через 5-10-20 років. Тому навіть накопичення в якомусь фонді можуть бути втрачені — просто "згоріти" чи знецінитися. 

Як писав портал "Коментарі", за яких умов можливе списання та замороження кредитів українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини