Головна Новини Суспільство події НАЗК не хоче перевіряти факти незаконного збагачення голови Госпсуду Києва Босого, – блогер
commentss НОВИНИ Всі новини

НАЗК не хоче перевіряти факти незаконного збагачення голови Госпсуду Києва Босого, – блогер

Активісти звернулися до НАЗК про ймовірне фіктивне розлучення Босого, яке могло бути здійснене задля уникнення декларування сумнівно набутих статків

6 жовтня 2023, 10:40
Поділіться публікацією:

Національне агентство запобігання корупції відмовилось розпочати перевірку декларацій майнового стану та способу життя голови Господарського суду Києва Вадима Босого, посилаючись на воєнний стан. Про це йдеться у відповіді НАЗК на звернення громадських активістів із переліком ймовірних зловживань і фактів потенційного незаконного збагачення. Як інформує портал "Коментарі", про це пишуть "Українські новини", посилаючись на звернення та відповідь агентства, яку опублікував блогер та громадський діяч Сергій Бондаренко.

НАЗК не хоче перевіряти факти незаконного збагачення голови Госпсуду Києва Босого, – блогер

Суддя Вадим Босий

Зазначається, що активісти написали до НАЗК про ймовірне фіктивне розлучення Босого, яке могло бути здійснене задля уникнення декларування сумнівно набутих статків.

"Крім народження [через три роки після розлучення] спільного сина, Босий, як відзначається, користується квартирою, яку на своє ім’я уже після "розлучення" придбала дружина у столичному ЖК "Паркові озера" (вартість $70 тис.). Також уже після розлучення Босий неодноразово перетинав кордон на автомобілі матері дружини Honda CR-V, а також мав право керування автомобілем дружини Daihatsu Terios. Крім того, уже після "розлучення" Катерина придбала LEXUS NX 300H, який згодом переоформили на батька судді, а сам суддя виїздив на ньому за кордон. Те саме відбувалось зі ще одним авто "екс-дружини" – Mercedes ML 350", — йдеться в матеріалі з посиланням на лист активістів.

"Жінка, працюючи на посаді клерка в Київській облраді, не лише змогла накопичити на автопарк, але й відкласти близько 24 тис. доларів на поповнення власних карток. Крім того, в 2019 вона стала власницею трикімнатної квартири площею 107,1 кв.м в елітному центрі Києва, на бульварі Лесі Українки, 7-В, з двома недешевими машиномісцями. В цьому ж домі власницею житла на 104,1 кв м є 22-річна дочка судді Ірина. Підстава – договір дарування", — додає автор.

Втім, відзначає автор, перелічені факти не зацікавили Нацагентство з запобігання корупції. В розпорядженні Бондаренка опинилась і відповідь НАЗК на запит активістів щодо проведення повної перевірки декларацій Босого. Агентство відзначає, що під час здійснення моніторингу способу життя перевіряються, зокрема, обставини набуття активів та майна після 28.11.2019 – дати набрання чинності законом, яким передбачена відповідальність за набуття незаконних активів. "Водночас, … у період дії воєнного стану або стану війни будь-які перевірки щодо своєчасності та повноти подання будь-яких звітів чи документів звітового характеру уповноваженими органами не здійснюються", йдеться у відповіді НАЗК.

Блогер підкреслив, що таке трактування законодавства є дещо маніпулятивним. "Обмеження щодо проведення перевірок під час воєнного стану стосуються виключно декларацій, термін подачі яких припадає на період дії воєнного стану. А оскільки звернення активістів стосується періодів до 2021 року – ніщо не заважає НАЗК провести відповідні перевірки. Тим більше, що закон "Про запобігання корупції" не містить жодних обмежень щодо здійснення НАЗК своїх функцій у період воєнного стану", — пише Бондарекно.

Автор припускає, що таке рішення у НАЗК могли ухвалити самостійно або з подачі інших органів або персоналій, наприклад, з Офісу Президента.

"Відомо, що за судову систему на Банковій відповідає заступник глави Офісу Андрій Смирнов, а за силовий блок – Олег Татаров. Навіть незалежний аудит фіксував факти небажання НАЗК самостійно проводити глибинні перевірки, моніторинг і відслідковування конфлікту інтересів там, де вони зобов’язані робити це по закону. Тож цілком можна припустити, що цього разу із суддею Босим йдеться про такий самий випадок. Тим більше, що він сам – як розповідають джерела в його оточенні – останнім часом неодноразово хизувався знайомством з "сильними світу" з Банкової", — додає Бондаренко.

"Українські новини" нагадують, суддя Босий є фігурантом відомих "плівок Вовка", зокрема, журналісти розповідали, що Босий радився з головою Окружного адмінсуду Києва Павлом Вовком про винесення рішення у справі Нацбанку проти Ігоря Коломойського, і в результаті "зекономив" олігарху 9 млрд грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини