Головна Новини Суспільство події Найєм відзвітував про зарплату в понад 3 мільйони гривень: чи виправдані такі зарплати топчиновників
commentss НОВИНИ Всі новини

Найєм відзвітував про зарплату в понад 3 мільйони гривень: чи виправдані такі зарплати топчиновників

Всього за чотири місяці екснардеп заробив у державному концерні більше, ніж за весь минулий рік

12 травня 2021, 15:51
Поділіться публікацією:

Ексзаступник голови держконцерну "Укроборонпром" Мустафа Найєм, якого звільнили 29 квітня, відзвітував про доходи за перші чотири місяці 2021 року. За цей період Найєм отримав 3,25 млн гривень зарплати за роботу в "Укроборонпромі". Тобто щомісяця він отримував зарплату в розмірі понад 800 тис. гривень. Йдеться про доходи до оподаткування. На руки Найєм отримав на 19,5% менше — 2,6 млн гривень.

Найєм відзвітував про зарплату в понад 3 мільйони гривень: чи виправдані такі зарплати топчиновників

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Чи виправдані такі зарплати топчиновників, коли більшість українців отримує мізер? Як визначати коефіцієнт корисної дії (ККД) працівників з такою високою зарплатою? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко впевнений, що зарплати топчиновників невиправдані. Особливо, якщо йдеться про колишнього журналіста, екснардепа Мустафу Найєма, який займав пост заступника гендиректора з управління активами "Укроборонпрому". Або про колишнього журналіста, екснардепа Сергія Лещенка, який є членом Наглядової ради "Укрзалізниці".

"Це робота явно не за профілем. Компетенція Найєма і Лещенка на цих потах викликає сумніви в більшості українців і не викликає сумніву, чомусь, у тих, хто їх туди призначає, — підкреслює Сергій Войченко. - Або це якась винагорода за їх певну діяльність від деяких осіб. Або це можна вважати якимось шкідництвом стосовно таких держпідприємств. Простий приклад. Коли ви захворіли, то хочете, щоб вас лікував компетентний лікар. Дізнаєтеся про таких часом через своїх знайомих, іноді — через соцмережі, "пробиваєте" дані про освіту вказаних фахівців. Те ж саме, коли йдеться про влаштування дітей до дитячого садочка, в школу. Тобто, ми вибираємо для себе найкраще з можливого. Так чому ж на відповідальні посади на підприємства, які утримуються коштом громадян України, призначають некомпетентних людей? "

Сергій Войченко впевнений, що ККД топменджменту і членів наглядових рад державних підприємств повинен бути прив'язаний до прибутків.

"Якщо ви створили свій бізнес, відкрили, наприклад, кав'ярню, найняли адміністратора, а він приносить вам збитки, ви що, продовжите платити йому зарплату, а то і премії-бонуси? Очевидно, що ні. Але чомусь держава у нас настільки "багата", що може дозволити собі утримувати некомпетентних людей на підприємствах, які демонструють все більші збитки", — резюмує експерт.

Директор Communication group, політичний експерт Володимир Манько вважає апріорі правильною практику високих зарплат держчиновників і топпрацівників держкомпаній.

"Це знижує корупційні ризики, — пояснює експерт. - Якщо забезпечити особу, яка виконує функції держави, гідною зарплатою, то і хабарів брати не буде необхідності. Це теоретично. Але на практиці так буває не завжди. Крім того, високі зарплати підвищують конкурентоспроможність держави як роботодавця перед приватним сектором".

Але є кілька "але", підкреслює Володимир Манько. По-перше, суспільство, з податків якого і сплачуються зарплати, має бачити ефективність держави й держкомпаній зокрема. Держава повинна демонструвати реальну боротьбу з корупцією, поліпшувати життя людей, а держпідприємства — бути прибутковими.

"В Україні ж ефективності держави поки не видно. Корупція процвітає, олігархи збагачуються, депутати й чиновники теж, — зазначає експерт. - За інформацією "Європейської солідарності", олігархат виділяє на фракцію "Слуга народу" 6 млн доларів щомісяця — на зарплату в конвертах. А скільки тоді виділяють на Офіс президента, Кабмін?"

Другим важливим моментом експерт вважає необхідність держави спочатку заплатити гідно пенсіонеру, інваліду, медику, вчителю, військовому, а потім вже — собі.

"Тобто поряд із високими зарплатами для бюрократів, суддів, прокурорів і керівництва держкомпаній високими повинні бути пенсії та зарплати простим людям. Наприклад, зарплата Мустафи Найєма в "Укроборонпромі" становила 800 тис. гривень на місяць, а медсестра отримує 8 тисяч. Сергій Лещенко, член Наглядової ради "Укрзалізниці", за чотири місяці 2020 року отримав 1,4 млн гривень. Застосовуючи правильну ідею високих зарплат у держсекторі, влада не здатна втілити її прийняття як слід. У результаті — суцільні зловживання і несправедливість", — констатує Володимир Манько.

Нагадаємо, 9 квітня Мустафа Найєм був звільнений з посади заступника генерального директора з питань активів, корпоративних прав та державного оборонного замовлення державного концерну "Укроборонпром".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

люда

12 травня 2021, 15:31

И ГДЕ НАШИ ЗАКОНИ ЕСЛИ ЭТИ УРОДИ ПОЛУЧАЮТ ТАКИЕ ЗАРПЛАТИ А ЛЮДЯМ НА ПЕНСИИ НЕТ САДИТЬ ВСЕХ ЭТИХ МИЛЛИОНЕРОВ ИНАЧЕ С ГОЛОДУ ПОДОХНЕМ


Новини