Головна Новини Суспільство події Навіщо в Україні створюється реєстр зброї - МВС рахує кількість легальних та нелегальних стволів
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо в Україні створюється реєстр зброї - МВС рахує кількість легальних та нелегальних стволів

Депутати і правоохоронці працюють над урегулювання обігу зброї

26 листопада 2021, 22:45
Поділіться публікацією:

Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС завершує створення Єдиного реєстру зброї. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Навіщо в Україні створюється реєстр зброї - МВС рахує кількість легальних та нелегальних стволів

Знайомство з інтерфейсом програмного забезпечення для реєстрації зброї - фото прес-служби

Ігор Бондаренко, заступник міністра внутрішніх справ, та Богдан Драп'ятий, керівник комітету з правоохоронної діяльності у Верховній Раді, відвідали центр і подивились, які можливості є у нової інформаційної системи. Керівник Центр показав їм, як працює програма та що з її допомогою можна зробити.

Єдиний реєстр зброї, як пояснив Ігор Бондаренко, потрібен, щоб зберігати інформацію, хто володіє зброєю, та контролювати її обігу. У систему занесуть усі номерні знаки одиниць зброї. У базі даних навпроти кожного предмету стоятиме ім'я людини, яка ним володіє. Додатковим "бонусом" є те, що реєстрація відбуватиметься дистанційно. Завдяки цьому корупція, яка була при виданні дозволів та реєстрації, повинна зникнути.

Посилання на Єдиний реєстр зброї — тут, але наразі він не працює.

Щоб впорядкувати ситуацію зі зброєю, яка зараз є легально та нелегально у населення, розроблено два проєкти закону "Про право на цивільну вогнепальну зброю" — №5708 та №5708-01. У жовтні правоохоронці аналізували проблему під час спеціального круглого столу. Прийнято рішення, що Комітет з питань правоохоронної діяльності розгляне їх на найближчому засіданні.

Населення на законних підставах володіє 1,3 млн одиницями зброї, нагадав Бондаренко. Згідно з інформацією Генеральної прокуратури, нелегальний обіг складає 3-5 млн одиниць – тобто, фактично, у кожного шостого громадянина є вдома "ствол". Якщо прийняти новий закон, це покращить криміногенну ситуацію і допоможе розслідувати злочини.

Право на носіння зброї населенням явно зафіксоване у конституціях трьох країн світу: США, Мексики та Гватемали. Зокрема, у Сполучених Штатах Америки громадяни мають право індивідуально використовувати і носити зброю, у тому числі, і для особистого захисту. У 2017 році 100 громадян володіли 120-тьма одиницями зброї – орієнтовно, біля 390 млн. зброї на 320 млн населення.

Згідно з розслідуванням ЗМІ, Арсен Аваков протягом 2014-2016 рр. щороку вручав 384 одиниці іменної зброї. Про історію іменних пістолетів Іллі Киви читачі можуть дізнатись у статті видання "Коментарі" за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини