НАТО новою Стратегічною концепцією передав "привіт" Путіну – Росія головна загроза безпеці

НАТО офіційно визнав Росію загрозою для себе

На саміті НАТО офіційно ухвалено нову Стратегічну концепцію, яка передбачає, що стратегічні ядерні сили Альянсу залишаються найвищою гарантією безпеки союзників. Про це йдеться в тексті, ухваленому лідерами Альянсу Стратегічної концепції, пише "УП".

"У Стратегічній концепції 2022 року підтверджується, що найвищою гарантією безпеки союзників є стратегічні ядерні сили Альянсу. Поки існує ядерна зброя, НАТО залишиться ядерним союзом", - йдеться у ухваленому рішенні.

Водночас у документі йдеться про те, що обставини, за яких Альянсу, можливо, доведеться застосувати ядерну зброю, вкрай малоймовірні.

Стратегічні ядерні сили Альянсу, особливо Сполучених Штатів, є найвищою гарантією безпеки НАТО, йдеться у рішенні. Незалежні стратегічні ядерні сили Сполученого Королівства та Франції відіграють власну стримуючу роль і роблять значний внесок у спільну безпеку Альянсу, сказано у документі. Відзначається, що центри ухвалення рішень цих союзників сприяють ядерному стримуванню.

НАТО підкреслює, що, зберігаючи ядерну зброю, Альянс "прагне зробити світ безпечнішим для всіх" і створити умови для "миру без ядерної зброї", тому підкреслює унікальну роль ядерного стримування.

Для України є важливим пунктом, у якому йдеться, що наш ворог Росія – тепер не лише наша проблема. Таким чином, у попередній версії, опублікованій у 2010 році, Росія називалася партнером, але цього разу це формулювання скасували.

Тепер Росія – це загроза не лише Україні, а відтепер і країн Північноатлантичного альянсу.

Наголошується, що НАТО реагуватиме на ворожі дії Росії, посилюючи оборону всіх союзників.

При цьому у стратегії також зазначено, що Китай кидає виклик інтересам блоку, безпеки та цінностям та прагне підірвати міжнародний порядок, що ґрунтується на правилах.

Читайте на порталі "Коментарі" - чи здатна ООН приструнити РФ і зупинити війну в Україні: експерти розповіли, чому цього досі не сталося.

Також видання "Коментарі" повідомляло - таким НАТО ще не бачили: експерти розповіли про підсумки першого дня саміту.

Раніше "Коментарі" повідомляли – Путін не збирається зупинятися – Росія пригрозила втратою суверенітету ще одній країні.