Головна Новини Суспільство події Наступальна українізація: як в Україні посилюють контроль за мовним законом
commentss НОВИНИ Всі новини

Наступальна українізація: як в Україні посилюють контроль за мовним законом

Українізація по-новому: омбудсмен про посилення контролю за мовним законом

сьогодні, 11:15
Поділіться публікацією:

В Україні стартував новий етап мовної політики, який отримав назву "наступальна українізація". Як заявив мовний омбудсмен в інтерв’ю для видання “Українська правда”, це означає суворий контроль за виконанням мовного законодавства у всіх сферах суспільного життя. 

Наступальна українізація: як в Україні посилюють контроль за мовним законом

Тарас Кремінь

За словами омбудсмена, у минулому влада не могла повністю впливати на окремі медіа або сферу обслуговування, де використання української мови залишалося на недостатньому рівні. Однак нині впроваджено механізми моніторингу, контролю і навіть покарання для тих,  хто ігнорують мовний закон. 

“Раніше ми не могли вплинути, скажімо, на окремі медіа, тому що в повному обсязі не працювала стаття, яка передбачає обов’язковість української мови у сфері культури; не могли тиснути на сферу обслуговування – а це багатомільйонна спільнота користувачів і надавачів послуг, – та сьогодні такого вже немає. Ми маємо інструменти та важелі моніторингу, контролю і покарання кожного із суб’єктів господарювання”, — зазначив Тарас Кремінь.

Читайте також на порталі “Коментарі” — Одещина виявилася серед трьох областей України з найбільшою кількістю порушень мовного законодавства. Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови зафіксував численні випадки ігнорування державної мови у сфері інформації для загального ознайомлення. Загалом з початку року надійшло 235 звернень. 

Крім того, “Коментарі” писали, що відсоток українців, які повністю відмовилися від російськомовного інформаційного продукту, сягнув майже 80%. Про це заявив Уповноважений з захисту державної мови Тарас Кремінь під час брифінгу в Медіацентрі Україна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини