Головна Новини Суспільство події Насильство росіян в Україні обговорять на рівні ООН: чи є в цьому сенс – до чого можуть прийти
commentss НОВИНИ Всі новини

Насильство росіян в Україні обговорять на рівні ООН: чи є в цьому сенс – до чого можуть прийти

З правом вето Росії в Раді безпеки сама ООН перетворилася лише на публічний майданчик для дискусій

6 червня 2022, 14:45
Поділіться публікацією:

Рада безпеки ООН у понеділок, 6 червня, збереться на засідання щодо України. Темою засідання стане сексуальне насильство під час воєнних дій на території нашої країни, а також торгівля людьми у контексті війни в Україні. Чого очікувати від цього засідання та від ООН загалом у ракурсі російсько-української війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Насильство росіян в Україні обговорять на рівні ООН: чи є в цьому сенс – до чого можуть прийти

ООН. Фото - з відкритих джерел

Всі подібні засідання – це просто говорильня на високому рівні

Директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, екс-представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Донецькій та Луганській областях, правозахисник Павло Лисянський розмірковує так:

"На жаль, ООН як майданчик є неефективним з погляду результатів тих чи інших обговорень. Росія має право вето, вона його використовує в Раді безпеки ООН – і блокує будь-які ініціативи міжнародних партнерів. Отже, за фактом, всі подібні засідання – це просто говорильня на високому рівні".

При цьому Павло Лисянський вважає, що на сьогоднішньому засіданні, якщо його збирають, слід би виступити спецпредставнику ООН із сексуального насильства, а також відповідним громадським організаціям з України.

Слід постійно говорити про військові злочини росіян

На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, ООН намагається в ситуації російського вторгнення в Україну робити, що можливо, використовуючи ті інструменти, які має в своєму розпорядженні. І які РФ не може заблокувати, використовуючи право вето в Раді безпеки ООН.

"Отже, такі засідання – це не просто формальність, – вважає експерт. – Слід постійно говорити про військові злочини росіян. І питання того ж сексуального насильства, і загалом різке загострення гуманітарної ситуації, прав людини внаслідок цієї війни – те, на чому ООН має наголошувати". Інша річ, що РФ як член Ради безпеки ООН має можливість блокувати окремі ініціативи та резолюції. Проте є ще Генеральна Асамблея ООН, яка може приймати такі резолюції. І ми пам'ятаємо, що саме ГА ООН ухвалювала резолюції на підтримку України".

Олексій Якубін вважає, що ООН накопичує інформацію про злочини держави-агресора. І її використовуватиме.

"Тим більше, що українська влада загалом та Володимир Зеленський зокрема активно порушують на всіх майданчиках питання притягнення Росії до відповідальності за всі злочини, що вона створила та продовжує творити, – зазначає експерт. – Також актуалізувалася тема реформування Радбезу ООН. Якщо організація не зможе продемонструвати ефективної відповіді на злочини Росії, це призведе до того, що дискусії щодо необхідності такого реформування стануть ще актуальнішими. Про це, до речі, говорить не лише Україна, а й та сама Туреччина".

Читайте також на порталі "Коментарі" — окупанти готуються до удару: у Генштабі розповіли, куди росіяни стягли "Іскандери" та "Панцирі".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини