Головна Новини Суспільство події Нардепи просять Уряд захистити вантажоперевізників від монопольних зловживань УЗ
commentss НОВИНИ Всі новини

Нардепи просять Уряд захистити вантажоперевізників від монопольних зловживань УЗ

На думку народних обранців, УЗ зловживає своїм монопольним становищем на ринку

25 листопада 2020, 17:08
Поділіться публікацією:

Група народних обранців звернулися до глави Кабміну України Дениса Шмигаля, міністра інфраструктури Владислава Криклія та голови Укрзалізниці Володимира Жмака з проханням щодо вжиття негайних заходів для забезпечення рівних умов з надання послуг з перевезення вантажів компаніями-експедиторами.

Нардепи просять Уряд захистити вантажоперевізників від монопольних зловживань УЗ

Про це йдеться у відповідному листі. 

Нардепи просять Уряд захистити вантажоперевізників від монопольних зловживань УЗ - фото 2
Нардепи просять Уряд захистити вантажоперевізників від монопольних зловживань УЗ - фото 3
Нардепи просять Уряд захистити вантажоперевізників від монопольних зловживань УЗ - фото 4

В ньому нардепи привели приклади того, що Укрзалізниця приймає необґрунтовані та невиважені рішення щодо встановлення тарифів на вантажні перевезення.

Так, депутати нагадали, що восени минулого УЗ встановила ставку плати за використання вагонів перевізника по території України у розмірі 1136 грн без ПДВ, за один вагон-зерновоз на добу.

А вже у  квітні цього року УЗ запровадила додаткові тарифи для власників бункерних вагонів для сипучих матеріалів в розмірах:

12 місяців — 584 грн без ПДВ

11 місяців – 617 грн без ПДВ

10 місяців — 649 грн без ПДВ

9 місяців – 682 грн без ПДВ

Нардепи нагадали, що УЗ, є монополістом на вітчизняному ринку перевезень вантажів залізничним транспортом. Тому, через відсутність будь-яких альтернатив, підприємці змушені укладати додаткові угоди з залізничним відомством, інакше на них чекали штрафні санкції.

Однак, у вересні поточного року УЗ знову збільшила тарифи винятково для власників вагонів-зерновозів. Так, з 5 вересня нові тарифи склали: 800 грн за од. без ПДВ, з 6 жовтня – 900 грн за од. без ПДВ, з 5 листопада – 1000 грн за од. без ПДВ.

Водночас тарифи для хопер-зерновозів залишилися без змін.

На думку нардепів, подібними діями УЗ створила нерівні умови для бізнесу, отже це може свідчити про зловживання УЗ своїм монопольним становищем на ринку.

"АМКУ неодноразово рекомендував Укрзалізниці не створювати нерівні умови при наданні послуг перевезення вантажів і дотримуватися балансу інтересів учасників ринку вантажоперевезень", — нагадують депутати.

Таким чином, народні обранці закликали чиновників надати економічні дослідження або розрахунки, які стали підставою для зміни вищевказаних тарифів.

Крім того, депутати закликали урядовців вжити заходів щодо забезпечення рівних умов надання послуг з перевезення вантажів залізничним транспортом та дотримуватися балансу інтересів учасників ринку.

Раніше "Коментарі" писали про те, що "Укрзалізниця" призначила нові потяги напередодні новорічних свят




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини