Головна Новини Суспільство події Наглядова рада "Нафтогазу" затвердила 130 мільйонів правлінню "авансом": чи потрібні такі премії
commentss НОВИНИ Всі новини

Наглядова рада "Нафтогазу" затвердила 130 мільйонів правлінню "авансом": чи потрібні такі премії

Загальний розмір премій, підлягає гарантованої виплати, становить 126 млн грн

29 липня 2021, 21:58
Поділіться публікацією:

Наглядова рада НАК "Нафтогаз" позитивно оцінила досягнення членів правління за першу половину 2021 року визначив їх розмір премій за рік і просить компанію затвердити умови банківської гарантії для забезпечення виплат цих премій. Чи дійсно Нафтогаз гідний премій (та ще й таких — в десятки мільйонів гривень)? Чому виникають такі проблеми з наглядової ради і правління?

Наглядова рада "Нафтогазу" затвердила 130 мільйонів правлінню "авансом": чи потрібні такі премії

Нафтогаз (фото з відкритих джерел)

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич відзначає: "Наскільки мені відомо, членів правління, яким нараховані премії, новий глава НАК Юрій Вітренко хотів звільнити. Але цього досі не вдається зробити. Судячи з усього, у зв'язку з тим, що є якісь домовленості про призначення даних суб'єктів, в тому числі іноземців, і збереження за ними посад — на більш високому рівні, ніж рівень Вітренко".

Експерт не виключає, що звернення Вітренко до Кабміну щодо даних премій є, можливо, спробою дати членам наглядової ради якісь відступні, щоб все-таки в перспективі змінити склад правління. Після чого Кабмін зможе призначити до наглядової ради людей, більш лояльних до нового керівника компанії.

"Чи гідні члени наглядової ради таких премій? Думаю, відповідь очевидна, — каже Дмитро Марунич. — За словами того ж Вітренко, в першому кварталі поточного року компанія отримала не 12,6 млрд грн прибутку, а близько 100 млрд грн збитків. З цього приводу зараз проходить аудит, наскільки мені відомо. Мені здається, самим премійованим суб'єктам слід відповісти на питання, а чи гідні вони премій в десятки мільйонів гривень на тлі гігантських збитків Нафтогазу? "

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок вважає, що ми маємо по факту очевидний конфлікт інтересів, що є одним з найбільших недоліків корпоративного управління.

"У корпоративному управлінні завжди присутні дві сторони — власники (в такому випадку держава Україна), які не управляють власністю, і керівники, які не володіють (наглядова рада і правління). У цих класів абсолютно різні інтереси. Перші прагнуть до високих прибутків, другі — до високих зарплат. І це характерно не тільки для української історії. Це проблема самої суті корпоративного управління і відома, як проблема "принципала-агента" (агентська теорія). Принципалами є акціонери — уряд України. А менеджери — це агенти, яких наймають для управління акціонерним товариством (наглядова рада і правління) ", — пояснює Валерій Клочок.

На його думку, в даній ситуації ми можемо сказати, що голова правління намагається виступити на захист акціонера. Але, по суті, це жодним чином не вплине на вирішення проблеми з "авансуванням" премій членам наглядової ради.

"Бо ті, хто нам нав'язав таку модель управління державними кампаніями, фінансують економіку України через кредити світових фінансових установ і таким чином зробили залежними влади нашої країни", — відзначає експерт.

Абсурдність ситуації нам намагаються показати, як звичну практику такого типу управління, акцентує Валерій Клочок.

Він продовжує: "Багато вітчизняних ЗМІ за допомогою експертів, які і представляють таке зовнішній вплив, постійно доносять позицію про нібито безальтернативності корпоративного управління. І, скармливая це населенню, формують відповідну громадську думку. Це, своєю чергою, матиме катастрофічні наслідки для економіки країни (вже має — борги по ЖКП майже 90 млрд.грн.) На тлі постійного підвищення тарифів на енергоресурси та більшій частині збіднілого населення, яке не здатне їх платити, це виглядає вкрай цинічно . Але "внутрішнього фактора" це не цікавить. Їх цікавлять виключно надприбутки членів наглядових рад, викачування дешевої сировини з України і збільшення наших боргових зобов'язань".

Єдиним виходом для держави і влади Валерій Клочок вважає постановку питання про відмову від такого виду управління державними компаніями.

Нагадаємо, незважаючи на спекотне літо, багатьох як і раніше турбує вартість газу, встановлена для побутових користувачів в Україні. З огляду на те, що місячні тарифи на блакитне паливо починають стрімко збільшуватися, в "Нафтогазі України" запропонували лайфхак, як трохи заощадити.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини