Головна Новини Суспільство події «Нафтогазу» знову відмовили у відстроченні виплат: чим це загрожує Україні – чи будемо ми з газом
commentss НОВИНИ Всі новини

«Нафтогазу» знову відмовили у відстроченні виплат: чим це загрожує Україні – чи будемо ми з газом

З власниками облігацій "Нафтогазу" вели переговори уряд, Мінфін та "Нафтогаз"

9 серпня 2022, 11:14 comments1696
Поділіться публікацією:

Власники єврооблігацій "Нафтогазу України" відхилили повторне прохання компанії про відстрочку виплат за цінними паперами. Про це повідомляє інформаційне агентство Bloomberg із посиланням на заяву юридичного радника Dechert, який представляє інтереси групи інвесторів. Тим часом, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль дав завдання Мінфіну опрацювати механізм спрямування коштів, отриманих від ренти, на закупівлю газу українського видобутку. Про що говорять два ці повідомлення? Як можуть розвиватися події? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

«Нафтогазу» знову відмовили у відстроченні виплат: чим це загрожує Україні – чи будемо ми з газом

Нафтогаз. Фото: з відкритих джерел

Усі питання, пов'язані із вкладенням коштів у розвиток групи "Нафтогаз", вирішуватимуться вже після закінчення війни

Фахівець з держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев пояснює:

"Що стосується "Нафтогазу", то відмова кредиторів була закономірною. І, гадаю, ніякого здивування не викликала. Швидше за все, всі питання, пов'язані із вкладенням коштів у розвиток групи "Нафтогаз", як і питання з корпоративним управлінням, його відновленням, вирішуватимуться вже після закінчення війни. Поки що ж зафіксують статус-кво, а саме фактичну відсутність наглядової ради, планів розвитку компанії – і управління нею через засідання Кабміну".

Щодо закупівель газу, нині Україна відчуває велику нестачу коштів для цього, зазначає експерт. На його думку, якщо Кабмін знайде стимули для збільшення власного видобутку газу, як можливість для його закупівлі, це буде хорошим сигналом. І дозволить створити резерв палива, необхідний для успішного проходження опалювального сезону.

"Але буде цей крок ефективним, скільки газу вдасться закупити за такою схемою – сказати поки що складно", – констатує Геннадій Рябцев.

З огляду на падіння споживання газу ми відсотків на 60, якщо не більше, можемо себе забезпечити

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній наголошує – те, що зараз відбувається в Україні (російська агресія, її наслідки), є класичним форс-мажором. Тобто і Україна має право вимагати відстрочення або списання боргів (краще списання), і "Нафтогаз" як державна компанія теж має право це робити. Втім, як і приватні компанії.

"У відмові інвесторів "Нафтогазу" про відстрочення виплат із цінних паперів я особливих проблем не бачу. Йде нормальний переговорний процес. Якщо зараз не вийде домовитися, підуть на поступки, реструктуризацію боргів, пізніше, – вважає експерт. – Зрозуміло, що гроші "Нафтогаз" має. Але логіка уряду полягає в тому, що всі кошти зараз мають йти на оборону країни, на підготовку до опалювального сезону, на інвестиції в український газовий видобуток. З огляду на падіння споживання газу ми відсотків на 60, якщо не більше, можемо себе забезпечити. Тут питання в математиці, яку представляє "Нафтогаз", яке досить каламутно поводиться, коли говорить про необхідність закупівлі за кордоном більшої кількості газу, ніж говорять багато фахівців. Просто "Нафтогазу" цікаво грати із закупівлею імпортного газу. Тож ресурси є. І важливо їх раціонально розподілити".

Щодо завдання Мінфіну опрацювати механізм спрямування коштів, отриманих від ренти, на закупівлю газу українського видобутку, тут, за словами Тараса Загороднього, важливо розуміти, що чим більше ренту, тим більше отримує держбюджет.

Там платить не тільки Нафтогаз, а й приватні компанії. Тут питання у тому, що "Нафтогаз" – держкомпанія, весь пакет якої належить Кабміну. Ну, а враховуючи військовий стан, те, що відбувається в країні, головне завдання зараз забезпечувати не прибутки та хороші зарплати топ-менеджменту "Нафтогазу", а щоб українці в принципі були з газом, враховуючи який непростий опалювальний сезон має бути", – впевнений експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія більше не допустить США до інспекцій своєї ядерної зброї: у МЗС РФ зробили заяву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини