Головна Новини Суспільство події Надії не виправдалися: Politico дізналося, який вислів Сі зачепив Макрона за живе
commentss НОВИНИ Всі новини

Надії не виправдалися: Politico дізналося, який вислів Сі зачепив Макрона за живе

У КНР не вважають, що допомагають РФ у війні проти України

8 травня 2024, 10:44 comments2809
Поділіться публікацією:

Під час візиту китайського лідера Сі Цзіньпіна до Парижа президент Франції Еммануель Макрон сподівався пом'якшити позицію Пекіна з кількох ключових питань, зокрема торговельного дисбалансу та партнерства з Росією "без обмежень". Натомість Макрон побачив не ту реакцію, на яку розраховував. Сі або заперечував наявність проблем, або пропонував скромні поступки, що вимагають дуже незначних жертв з боку Китаю, або відверто спотворював інформацію про участь Китаю у війні Росії проти України. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише видання Politico.

Надії не виправдалися: Politico дізналося, який вислів Сі зачепив Макрона за живе

Макрон і Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Автори матеріалу зазначають, що стосується України, то китайський лідер підтвердив, що не постачатиме зброю РФ і "суворо контролюватиме" експорт обладнання подвійного призначення до Росії. Проте Сі Цзіньпін, по суті, проігнорував занепокоєння Заходу тим, що Китай допоміг утримати російську економіку на плаву, постачаючи в країну споживчі товари, які більше не доступні на західних ринках через санкції, пишуть автори.

Сі використав свою найсильнішу заяву під час візиту, щоб завуальовано вдарити по Вашингтону та іншим західним країнам, які звинувачують Пекін у підтримці Кремля: "Ми виступаємо проти використання кризи в Україні для того, щоб звинуватити, очорнити третю країну та розпалити нову холодну війну" .

За словами журналістів, посилання на "нову холодну війну" може зачепити за живе Макрона, який прагне розвивати Європу як стратегічно автономну військову та економічну міць, незалежну від Китаю чи США.

Наприкінці першого дня перебування Сі в Парижі настрій на Єлисейських полях був обережно оптимістичним, оскільки кілька радників побачили проблиски надії у переговорах, зокрема щодо України. Але в умовах, коли Росія отримує перевагу на полі бою в Україні та, за повідомленнями, готується до наступу влітку, розмови про перемир'я під час Олімпійських ігор звучать як видача бажаного за дійсне з огляду на реальний стан справ на місцях.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Китаю важливо налагодити відносини із Заходом: про що говорять заяви Сі про війну в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини