Головна Новини Суспільство події Національний рейтинг впливовості «Еліта України»: організатори проекту розповіли, як пройде голосування
commentss НОВИНИ Всі новини

Національний рейтинг впливовості «Еліта України»: організатори проекту розповіли, як пройде голосування

У Києві відбулася презентація Національного рейтингу впливовості "Еліта України", організатори якого розповіли про всі нюанси проекту

12 серпня 2020, 19:25 comments1891
Поділіться публікацією:








10 серпня в Україні стартував унікальний проект – Національний рейтинг впливовості "Еліта України". Проект являє собою некомерційне двоетапне експертне дослідження, в якому будуть залучені 200 міжнародних, національних і регіональних експертів – фахівців у галузі політології, соціології, економіки, юриспруденції та ЗМІ. Мета проекту – формування нового підходу до оцінки еліти держави та створення нових поведінкових критеріїв в суспільстві, заснованих на незаплямованості репутації й високих моральних якостей керівної еліти.

Національний рейтинг впливовості «Еліта України»: організатори проекту розповіли, як пройде голосування

Фото: УНІАН


Як розповіли натхненники рейтингу "Еліта України" – ідею розробили спільно з представниками ЗМІ та науки. Саме на завданні змінити забарвлення слова "еліта" акцентували увагу організатори проекту в ході пресконференції, присвяченій запуску проекту.

"Весь наш професійний досвід дозволяє нам говорити про те, що сьогодні самі слова, самі терміни "впливовість" і "еліта" в нашому суспільстві мають скоріше негативне забарвлення. Розуміючи, який в країні існує кадровий голод, який брак інформації про професіоналів, про те, хто ж власне відповідальний за розвиток країни, ми вирішили зробити ось такий масштабний і унікальний для України проект",пояснює Олена Овчинникова, голова Міжнародного експертного клубу і глава Оргкомітету рейтингу.

Національний рейтинг впливовості «Еліта України»: організатори проекту розповіли, як пройде голосування  - фото 2

Розкриваючи нюанси проекту, Овчинникова відзначила, що експерти рейтингу будуть ранжувати за різними категоріями людей, яких можна віднести до еліти нашої країни. Паралельно з цим на сайті рейтингу буде йти народне онлайн-голосування.

"Рейтинг уже стартував 10 серпня і зараз експерти формують попередні списки номінантів. Всі жителі України мають можливість подати заявку і запропонувати свого кандидата нам для розгляду. Оргкомітет рейтингу розгляне цю заявку і, якщо вважатиме за потрібне, додасть до списку", – додала організатор.

Кандидат соціологічних наук, керівник науково-дослідного соціологічного центру "Пульс" Олена Князєва підкреслила, що методології дослідження було приділено особливу увагу. Для цього була створена робоча група, в яку входили фахівці в галузі політології, соціології та економіки.

"Основне завдання полягало в тому, щоб створити інструментарій, який дозволив би отримати максимально об'єктивні оцінки. З цією метою ми розробили 100-бальну шкалу оцінювання, яка дозволить фіксувати максимальний розкид в оцінках експертів, – розповідає Князєва. – Ми розробимо анкету для експертів, кожен з них отримає інструкції, де буде розписана методика оцінювання. За кожним регіоном буде закріплено 20 експертів і сумарний результат буде складатися з сумарних оцінок експертів".

Національний рейтинг впливовості «Еліта України»: організатори проекту розповіли, як пройде голосування  - фото 3

За її словами, дослідження буде двоетапним. З 1 по 20 вересня буде проходити регіональне оцінювання. 21 вересня на сайті "Еліта України" опублікують результати регіонального оцінювання і результати онлайн-голосування. Після цього почнеться другий тур – всеукраїнське національне оцінювання.

Своє ставлення до важливості визначення еліти нації висловив політолог, співзасновник "Агентства моделювання ситуацій" і член Оргкомітету рейтингу "Еліта України" Олексій Голобуцький.

"Є в країні елітарність або її немає – можна з'ясувати тільки тоді, коли соціум заходить в якийсь глухий кут або зовсім зникає. Лише тоді приходить розуміння – чи була еліта ефективною й чи існувала вона взагалі. Не хочеться жити в країні, в якій соціум зникне, тому бажано все-таки визначити критерії елітарності", – говорить Голобуцький.

Національний рейтинг впливовості «Еліта України»: організатори проекту розповіли, як пройде голосування  - фото 4

На його думку, належність до еліти в західному світі – це не тільки якісь прописані правила. Це, перш за все, традиція.

"Наприклад, я постійно зустрічаю нерозуміння багатьох людей, звідки на чолі Франції взявся Емманюель Макрон. Я ж кажу цим людям: "почитайте біографію. У нього рід відомий у Франції ще з 14 століття!". І тоді всі питання відпадають. У нас же історична спадковість обривається і з'являється "елітарність" ситуативна", –сказав експерт.

Пояснюючи важливість даного проекту, його співорганізатор Христина Педь зазначила, що сьогодні у світі та в Україні виникла велика проблема фільтрації інформації, а також з'явилася абсолютна недовіра до сучасних лідерів.

"Тому для України, для українського суспільства важливо знайти тих людей, які дійсно розвивають, дійсно роблять величезний внесок в розвиток нашої держави. Мають позитивну репутацію і є професіоналами у своїй справі. В результаті тривалого обговорення ми вибрали категорії, в яких ми будемо вибирати справжніх професіоналів, експертів в кожній окремій сфері. Це політика, бізнес, влада, громадська діяльність, релігія, культура, спорт, наука та освіта, охорона здоров'я і медіа", – каже громадський діяч, брендменеджер українських спортсменів Христина Педь.

Національний рейтинг впливовості «Еліта України»: організатори проекту розповіли, як пройде голосування  - фото 5 

Варто відзначити, що особливу роль у проекті "Еліта України" будуть відігравати українські ЗМІ, зокрема, регіональні. Так, в кожній області країни знайшлися видання, які зголосилися безоплатно висвітлювати хід голосування. Про роль медіа під час пресконференції міркував кандидат економічних наук, засновник медіагрупи "Коментарі" і член Оргкомітету рейтингу "Еліта України" Віктор Гольдский.

"Роль медіа  показати, що альтернатива сформованій в Україні" квазі еліті "все ж є. Адже якщо ми будемо орієнтуватися тільки на офіційну картинку в телевізорі, то ми об'єктивної інформації не отримаємо. Добре, що є соціальні мережі, незалежні засоби масової інформації, політологи, блогери, які відкрито і відверто висловлюють свою думку. Саме в цьому полягає роль медіа  надати можливість тим людям, які є елітою за своїми можливостями, здібностями та розуму можуть показати альтернативний шлях розвитку країни", – резюмував Гольдский.

Національний рейтинг впливовості «Еліта України»: організатори проекту розповіли, як пройде голосування  - фото 6

Як зазначили організатори, завершальним акордом Національного рейтингу впливовості "Еліта України" стане Національний форум стратегічного розвитку, який відбудеться в Києві в березні 2021 року. Учасниками його зможуть стати лауреати регіональних і загальнонаціонального рейтингів, а в якості спікерів будуть запрошені лідери міжнародного співтовариства, бізнесмени й вищі державні чиновники України. Передбачувана кількість запрошених складе 2000 осіб. Саме вони зможуть закласти новий вектор розвитку українського суспільства.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини