Головна Новини Суспільство події На зло РФ: якою була справжня мета візиту лідерів ЄС до Києва – головні результати
commentss НОВИНИ Всі новини

На зло РФ: якою була справжня мета візиту лідерів ЄС до Києва – головні результати

Зеленський на зустрічі з журналістами подякував європейським лідерам за візит в Україну, акцентувавши на тому, що наша сила в єдності

16 червня 2022, 19:10
Поділіться публікацією:

У четвер, 16 червня, в Україні побували німецький канцлер Олаф Шольц, французький лідер Еммануель Макрон, прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі, президент Румунії Клаус Йоханніс. Відвідали Ірпінь, яка пережила страхіття окупації, поспілкувалися з керівництвом України. Глава Офісу президента Андрій Єрмак за підсумками зустрічі заявив, що Україна має стійку підтримку міжнародної коаліції, а лідерам держав було передано повний пакет санкційних пропозицій проти РФ. Які висновки можна зробити за підсумками переговорів? Що могло залишитися за лаштунками? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

На зло РФ: якою була справжня мета візиту лідерів ЄС до Києва – головні результати

Володимир Зеленський та лідери ЄС. Фото: Фейсбук Володимира Зеленського

Деталі постачання озброєння та додаткової фінансової допомоги Україні могли залишитися за лаштунками

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ) політичний консультант Сергій Биков вважає важливим, що Україну відвідав і президент Румунії, візит якого, на відміну від приїзду тих самих лідерів Франції, Німеччини, Італії не анонсувався.

"Румунія багато в чому забезпечує експорт наших зернових (після блокування українських портів російським агресором – тема більш ніж актуальна). Крім того, румунська влада пішла на зміни власного законодавства, щоб відправляти в Україну зброю. Раніше це було заборонено їхніми законами. Крім того, Румунія відправляє до нас медиків, швидкі допомоги, власне гуманітарку, розміщує наших біженців на своїй території", – розповідає експерт.

Показовим він називає те, що гості відвідали зруйновану Київську область – і побачили наслідки російської навали.

"Вважаю, на них це справило суттєве враження. І продемонструвало, ЩО насправді Путін та його армія творять в Україні. Сподіваюся, що на саміті ЄС, який відбудеться 24-25 червня, ми побачимо позитивне вирішення питання щодо надання Україні статусу кандидата у члени Євросоюзу. Принаймні відповідні запевнення сьогодні прозвучали", – наголошує Сергій Биков.

Він упевнений, що щось залишилося за лаштунками. Наприклад, деталі постачання озброєння та додаткової фінансової допомоги Україні.

"Це робиться, щоб надати можливість нашій країні здобути тактичні додаткові перемоги на полі бою. Не все озброєння слід оголошувати. Принаймні до моменту його використання, – пояснює Сергій Биков. – Ще я вважаю, що на цій зустрічі детально обговорити чемберленівські (примирувальні) погляди як Шольца так і Макрона у стилі – треба домовлятися з левом, коли твоя голова перебуває у його пащі. Думаю, що Володимир Зеленський чітко окреслив, що нам потрібні не такі поради, а більше озброєння та грошей, щоб силовим шляхом зупинити Росію та стимулювати її проводити адекватні переговори".

Сторони почули одна одну та домовилися далі домовлятися

Політичний експерт Валентин Гайдай сам факт візиту лідерів ЄС та румунського президента є позитивним, важливим як вираження підтримки України. Але значно важливіше, щоб підтримка ця була не на словах, а насправді, підкреслює він. І тут є питання, насамперед, до керівництва Німеччини та Франції.

"Є спільна допомога Україні від ЄС, є військова та гуманітарна допомога з боку окремих країн. Але та сама Німеччина, економічний локомотив Євросоюзу, поки що обіцяє допомогти нам озброєнням. Не виконуючи задекларованих цілей, – наголошує Валентин Гайдай. — Внесок Франції теж досить незначний. Принаймні не такий, яким міг би бути. Обіцяні нам шість нових самохідних артилерійських установок (САУ) Caesar – навряд чи межа того, що офіційний Париж, враховуючи рівень російської агресії, міг би зробити для України. Сьогодні, наприклад, була новина про допомогу Словаччині нашій країні. І та сама Словаччина, а також країни Балтії зробили у відсотковому співвідношенні значно більше в ракурсі підтримки України (постачання озброєння, ремонту та модернізації нашої військової техніки), ніж такі економічні гіганти ЄС як Франція, Німеччина, Італія".

На думку експерта, за лаштунками могли залишитися розмови щодо мирних переговорів України з Росією. Або прямих, або за посередництвом третіх країн, у тому числі Євросоюзу.

"Лідери ЄС, які сьогодні відвідали Київ, виступають за той чи інший формат переговорів, мирного договору, якнайшвидше припинення бойових дій (за рахунок поступок Кремлю). І вони могли схиляти керівництво України до такого варіанту, – каже Валентин Гайдай. – При цьому проти такого підходу, проти фактично капітуляції України, виступають Великобританія, Польща, Канада, США (хоч у Штатах є свої протиріччя з цього приводу). Зважаючи на це, не думаю, що прохання з боку лідерів Німеччини, Франції, Італії українського керівництва щодо швидких переговорів із Росією мали якийсь шанс на реалізацію. Найімовірніше, сторони почули одна одну та домовилися далі домовлятися".

Найближчим часом покаже, які конкретні відповіді дали сьогодні європейські лідери

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський наголошує, що візит одночасно такої кількості західних лідерів до Києва (не на форум, не на якийсь захід, а саме як візит) є безпрецедентним. І з дипломатичного погляду це має велику вагу.

"При цьому важливо розуміти, що кожен із лідерів прибув для досягнення особистих цілей та колективної мети Заходу. Зокрема ЄС. Україна, безумовно, має на меті свої, – пояснює експерт. – Звичайно, нам не повідомили весь перелік питань, які сьогодні обговорювали. Але на порядку денному точно було обговорення статусу кандидата в члени ЄС для України, надання військової допомоги нашій країні (загалом від Євросоюзу і зокрема кожної з держав), а також промацування ґрунту щодо завершення конфлікту (від якого найбільше страждає Україна, але відчуває – так чи інакше – уся Європа). За кадром, здається, залишилося таке чутливе питання як можлива мирна угода. На ті умови, які зараз пропонує Росія (і деякі країни Європи), Україна йти не готова. Тому що поступатися суверенітетом і територіями не згоден народ, а Зеленський як ніколи чутливий до волі народу. З іншого боку, європейці теж не хочуть йти на поводу в українського лідера та інших країн, які підтримують війну до перемоги".

Перефразовуючи віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгу Стефанишину, одне із глобальних завдань сьогоднішньої зустрічі – зменшити розрив між українськими потребами та європейськими можливостями, наголошує Владислав Дзівідзінський.

"На відміну від Європи, Україна перебуває у стані війни. І жодні запевнення про допомогу нам не мають ваги – на відміну від власної допомоги. І затримка допомоги, особливо військової, рівносильна її відсутності. Цілком імовірно, що Зеленський сьогодні піднімав градуси спілкування до рівня, далекого від дипломатії. Але з точки зору потреби у військовій допомозі та неможливості України її довго чекати – це абсолютно раціонально, – вважає експерт. – Найближчим часом покаже, які конкретні відповіді дали сьогодні європейські лідери. Неподалік той час, коли повноцінно запрацює американський ленд-ліз, а Єврокомісія дасть відповідь щодо членства України в ЄС. І та чи інша країна повинна буде або надати нам військову допомогу та підтримати наші євроспрямованості – або пояснити, чому не робить цього".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Кремлі заговорили про мир та поскаржилися на Україну: що пропонують.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Украина

16 червня 2022, 22:36

Нажаль депутатам і їхнім синкам мажорам повістки не вручають бо в нас є білі і чорні.От чорні воюють щоб білі зі своїми дітьми-виблядками і з мільярдами жили спокійно.


Новини