Головна Новини Суспільство події На Заході вже знають, як буде виглядати перша ядерна війна
commentss НОВИНИ Всі новини

На Заході вже знають, як буде виглядати перша ядерна війна

Є високий шанс, що все обмежеться тактичними ударами на театрі бойових дій

24 серпня 2024, 09:50 comments3011
Поділіться публікацією:

Через нерішучість Заходу у протидії російській агресії в Україні Китай, ймовірно, вирішив, що зможе "малою кров’ю" захопити Тайвань. Отже світ все ближче до ядерної війни. Група аналітиків Центру нової американської безпеки (Вашингтон) спробувала змоделювати, як саме виглядатиме Перша ядерна війна. Як інформує портал "Коментарі", про це пише The Economist.

На Заході вже знають, як буде виглядати перша ядерна війна

Ядерна зброя. Фото: з відкритих джерел

У своєму сценарії аналітики зосередилися не на причинах і розгортанні військового протистояння, а на його переході від конвенційної, тобто звичайної війни, до ядерної війни. Отже, за сценарієм, на дворі 2032 рік, і війна за Тайвань точиться вже 45 днів. Прагнучи домогтися військової перемоги і змусити США до поступок, Китай застосовує тактичну ядерну зброю безпосередньо на театрі бойових дій — по військових базах США на острові Гуам чи атолі Кваджалейн, або безпосередньо по авіаносній групі американського флоту просто в морі.

Вважається, що сучасна тактична ядерна зброя здатна завдавати значного локального ефекту при ударах по військових цілях, мінімально зачіпаючи цивільне населення прилеглих територій. Як зазначають аналітики, в теорії межа між малопотужною тактичною ядерною зброєю та високоточною звичайною зброєю з точки зору наслідків та ефекту сьогодні "стирається".

До того ж після кількох тижнів інтенсивної війни запаси конвенційної високоточної зброї почнуть вичерпуватися, що додатково стимулюватиме Пекін вдатися до застосування ядерної зброї задля досягнення тактичних військових цілей.

Результатом застосування ядерної зброї за такого сценарію, ймовірно, стане "дивна ядерна війна". На думку аналітиків, є висока ймовірність, що США утримаються від застосування ядерної зброї у відповідь на тактичні ядерні удари по їхніх військових базах на театрі бойових.

Суть у тому, що США мають багато відносно ізольованих військових баз у цьому регіоні світу, тож втрати будуть суто військовими. Натомість удари у відповідь доведеться завдавати по материковому Китаю, що призведе до численних цивільних жертв. Особливо зважаючи на те, що у США не так вже й багато тактичної ядерної зброї – більшість арсеналу становить потужна стратегічна зброя.

"Ядерна стратегія має власну моторошну граматику, яка просякнута припущеннями та досвідом холодної війни та переформована під час розвитку військових технологій. Однак все зводиться до політики", – пише The Economist.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можливі переговори з РФ після Курської операції: чого чекати від Москви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини