На Заході видали похмурий прогноз: скільки за добу українцям доведеться сидіти без світла

За інформацією Financial Times, до зими українці проводитимуть без електрики більшу частину дня

Сьогодні Росія вивела з ладу або захопила більшу половину електростанцій України. До повномасштабного вторгнення внутрішнє виробництво електроенергії в Україні становило близько 55 гігават електроенергії, що було одним з найбільших у Європі. Зараз ця потужність виробництва електроенергії впала нижче 20 ГВт через обстріл або через російську окупацію, яка вивела ці електростанції з ладу. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Financial Times".

Автори матеріалу зазначають, що ракетні та безпілотні атаки РФ протягом останніх місяців змусили енергетичні компанії ввести загальнонаціональні відключення, одночасно намагаючись усунути пошкодження та знайти альтернативні джерела постачання електроенергії.

"Останні удари також були спрямовані на насосні установки для підземного зберігання природного газу, які використовуються клієнтами з ЄС. Хоча ці насоси можна легко замінити, напади наголошують на занепокоєнні щодо безпеки постачання газу взимку - як для внутрішнього споживання, так і для експорту в блок", - йдеться у матеріалі.

Крім того, два українські чиновники на умовах анонімності заявили, що внаслідок суботнього обстрілу було втрачено 1,2 ГВт електроенергії, а інфраструктура, важлива для транспортування газу з підземних сховищ на заході України, була серйозно пошкоджена. Також вони закликали українців готуватися до нового життя "в темряві та холоді".

Читайте також на порталі "Коментарі" - Укренерго запроваджує спеціальні аварійні графіки відключень: названі області.

Також видання "Коментарі" повідомляло – в Україні можуть збільшуватись періоди відключень електроенергії. Про це повідомляє прес-служба Міненерго.