Головна Новини Суспільство події На Україну насувається пил з Сахари: коли чекати
commentss НОВИНИ Всі новини

На Україну насувається пил з Сахари: коли чекати

Людям радять про всяк випадок тримати вікна зачиненими

19 червня 2024, 11:10
Поділіться публікацією:

Із західних пустель Африки наближається несподіваний "гість" до України. Вже 20 червня у більшості регіонів країни прогнозується особливий метеорологічний феномен – пил із Сахари, який змішується з атмосферними опадами та падає на землю у вигляді брудного дощу. Це явище може принести не лише забруднені вулиці та автомобілі, а й потенційні загрози для здоров’я.

На Україну насувається пил з Сахари: коли чекати

На Україну насувається потужна пилова буря із Сахари

Марк Паррінгтон, старший науковий співробітник Європейського центру моніторингу атмосфери (CAMS), зазначив, що перенесення сахарського пилу до Європи є типовим явищем, однак його інтенсивність та частота в останні роки зросли. Вчені пов'язують це із змінами в моделях атмосферної циркуляції, що може вказувати на важливість більш детального вивчення впливу цих процесів на якість повітря.

На Україну насувається пил з Сахари: коли чекати - фото 2

Експерти радять громадянам зберігати спокій та приймати заходи обережності, особливо це стосується осіб із групи ризику – алергіків та людей із захворюваннями дихальних шляхів. Наталія Птуха, синоптик, пояснила, що пил із Сахари сам по собі не становить прямої загрози для здоров'я, оскільки він знаходиться на великій висоті. Однак, коли пил осідає на землі, він може створювати незручності у вигляді бруду на поверхнях та утруднення дихання.

Майя Руселевич, алерголог, додала, що варто застосовувати додаткові захисні заходи, такі як маски або респіратори, а також частіше перебувати в приміщеннях, використовувати очищувачі та зволожувачі повітря. Важливо пити більше води та уникати тривалого перебування на вулиці під час пікових періодів пилового забруднення.

Зазначимо, що пізніше Укргідрометцент повідомив, що українцям не варто очікувати пилової бурі, спростовуючи нещодавні чутки. Однак сьогодні погода обіцяє бути вкрай спекотною — температура може сягнути до +34°C. З огляду на планові відключення електроенергії, українцям доведеться шукати альтернативні способи охолодження без кондиціонерів.

На щастя, зміна погоди не за горами. Вже 20 червня синоптики прогнозують помітне похолодання, коли температура опуститься до комфортніших 18-25°C.

Раніше “Коментарі” писали, що на початку квітня Україна стала свідком дивовижного природного явища: пил з далекої пустелі Сахара досяг нашої країни. Це сталося через тепле повітря, яке прийшло до нас з західної частини Середземномор'я і принесло з собою не тільки аномально високі температури, але й пустельний пил.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини