Головна Новини Суспільство події На Івано-Франківщині лікарні, школи та садочки без опалення: яка причина
commentss НОВИНИ Всі новини

На Івано-Франківщині лікарні, школи та садочки без опалення: яка причина

В місті говорять про надзвичайну ситуацію

12 жовтня 2021, 09:45
Поділіться публікацією:

В Івано-Франківській області склалася надзвичайна ситуація — неможливість забезпечити опаленням заклади соціальної сфери цієї зими. Про це повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків в Facebook.

На Івано-Франківщині лікарні, школи та садочки без опалення: яка причина

Температура повітря в групі дитячого садка, фото Facebook

На засіданні комісії ТЕБ і НС, що відбулася в місті, обговорили питання відсутності газопостачання, адже за новою запропонованою ціною в 30 гривень суми для оплати опалювального сезону колосальні.

Наразі опалення не включили в садочках, школах та лікарнях. Представники департаментів міськради розрахували суми за цінами 7,85 — 8 грн за кубометр й для освітніх закладів опалення вже коштувало б мільйони, для лікарень сотні тисяч гривень.

Було підписано Меморандум на загальнодержавному рівні між урядом та органами місцевого самоврядування щодо утримання тарифів на опалення в осінньо-зимовий період 2021/2022.

В місцевих бюджетах було закладено кошти на рівні ціни 7-8 грн за кубометр, хоча наразі постачальники пропонують купувати газ для опалення бюджетних установ на рівні 25-30 грн за 1 куб. м і вище. В Меморандумі було прописано ціну на газ — 13,6 грн/куб. м без ПДВ, понад 16 грн/куб. м з ПДВ.

Наразі середня температура в стаціонарах лікарень 18-19 градусів, а має бути забезпечено 20-23 градуси. Загальна кількість газу, яка буде потрібна на опалення закладів, — 25 тисяч кубометрів. За ціною 7,85 грн/м куб. — це 250 тисяч гривень; за ціною 30 гривень/м куб., то це 750 тис. грн.

Тобто ще 500 тисяч на опалення треба виділяти з міського бюджету. У школах та дитсадках в опалювальний сезон потрібно витратити 253 тис. кубометрів газу. За ціною 7,85 грн/м куб. — це 4 млн 312 тисяч грн, за ціною 30 грн/м куб. — 7 млн 609 тис. грн.

"Це надзвичайна ситуація і треба приймати негайні рішення. Адже йдеться не лише про матеріальні збитки для громади, а й про комфорт людей!", — написав мер.

У коментарях до допису люди пишуть, що в садочках температура від 8 до 15 градусів, а в класах для першачків від 10 градусів.

Як повідомляв портал "Коментарі", Денис Шмигаль під час засідання уряду заявив, що опалення включатимуть лише згідно із діючим законодавством. Глава уряду Денис Шмигаль під час засідання уряду заявив, що опалення включатимуть у випадку, якщо впродовж трьох днів буде менш як 8 градусів тепла.

Також ми писали, що, за словами Дениса Шмигаля, "Нафтогаз" виступає з пропозицією продавати газ теплокомуненерго по 7 грн 42 коп. за кубометр. Ця ціна дозволяє керівникам місцевих громад не підвищувати тарифи цієї зими. Отже, за підтримки центральної влади місцеве самоврядування має всі підстави не підвищувати тарифи на опалення і гарячу воду для населення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини