Головна Новини Суспільство події На Генасамблеї ООН Київ запропонує конфіскацію активів росії: що це дасть Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

На Генасамблеї ООН Київ запропонує конфіскацію активів росії: що це дасть Україні

Однієї резолюції замало - щоб довести справу до фінального результату, потрібна зміна законодавства тих країн, у яких російські активи були заарештовані

19 вересня 2022, 11:40
Поділіться публікацією:

Україна запропонує союзникам проголосувати на Генасамблеї ООН резолюцію про конфіскацію російських активів як репарації за розв'язану війну, повідомляє The Guardian. Яка ймовірність, що ця пропозиція буде підтримана? Що це дасть Україні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

На Генасамблеї ООН Київ запропонує конфіскацію активів росії: що це дасть Україні

Україна запропонує союзникам підтримати резолюцію щодо конфіскації активів Росії. Фото: Голос Америки

Власники заарештованих активів точно будуть оскаржувати рішення про конфіскацію в європейських судах

Співзасновник Українського інституту майбутнього та Центру економічного відновлення Анатолій Амелін нагадує, що для прийняття тієї чи іншої резолюції за процедурами ООН потрібна певна кількість голосів.

"І навіть якщо їх вдасться зібрати (хоч Росія всіляко цьому перешкоджатиме), є ймовірність, що на таке рішення все тієї ж РФ буде накладено вето, як це регулярно робиться", – пояснює експерт.

Проблема ще й у тому, чи продовжує він, що навіть у разі прийняття даної резолюції це не означає автоматичну реалізацію рішення.

"Резолюція має не більше ніж рекомендаційний характер, – зазначає Анатолій Амелін. – Щоб довести справу до фінального результату, потрібна зміна законодавства тих країн, де російські активи були заарештовані. Це довга дорога, яка може бути пройдена і без відповідної резолюції. При цьому можна не сумніватися, що доведеться стикатися із судовими суперечками. Власники заарештованих активів точно оспорюватимуть рішення про конфіскацію в європейських судах".

Головне, що мала б уже давно зробити Організація Об'єднаних Націй – це вигнати РФ не лише зі складу Ради безпеки, а й у принципі з ООН

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук упевнений, що будь-яке рішення чи пропозиція, пов'язана з усвідомленням світом агресії Росії, її нацистського характеру – це добре.

"Адже, крім власне правового аспекту, є інформаційний, моральний. Важливо, щоб якнайбільше країн розуміли, що творить РФ і чому її треба карати. Переказ публічності всіх її злочинів, включаючи геноцид і терор, які вона влаштувала в Україні, дозволяє країнам-членам ООН глибше вивчати те, що відбувається", – вважає Ярослав Романчук.

Він не виключає, що з часом ООН дозріє для створення Міжнародного трибуналу над нацистською Росією на кшталт Нюрнберга для фашистської Німеччини.

"Але це, найімовірніше, відбудеться вже після перемоги України у цій війні. Ну, а питання про конфіскацію, репарації мають порушуватися вже зараз, – упевнений експерт. – Але головне, що мала б уже давно зробити Організація Об'єднаних Націй – це вигнати РФ не лише зі складу Ради безпеки, а й у принципі з ООН. Відомо, що є деякі аспекти, пов'язані з установою організації, є правові аспекти, які заважають це зробити. Але ситуація безпрецедентна. Навряд чи хтось припускав, створюючи ООН після Другої світової війни, що один із членів організації розв'яже фактично Третю світову. Думаю, слід зібрати групу міжнародних авторитетних юристів та запропонувати проголосувати рішення про вигнання РФ із ООН загалом. Щоб жодного російського представника в жодному органі цієї організації не було. Потрібно зробити таке посилання".

А потім, констатує Ярослав Романчук, слід розпочинати активні дії щодо репарацій, щодо конфіскації майна країни-агресора. Роблячи все у правовому порядку.

Читайте також на порталі "Коментарі" – окупанти знову захотіли постріляти: Зеленський відреагував на удар Росії по Південноукраїнській АЕС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

19 вересня 2022, 11:07

Чудово!!! Православне зло, або скриня Пандори, занурить світ у рейдерство. Корумповані розкрадачі власної країни запропонують віддати. Як віджимали власність в Україні, в тому числі, у західних інвесторів. Ось вона картинка для російської пропаганди.


Новини