Головна Новини Суспільство події Музей Голодомору-геноциду відкрив оновлену експозицію
commentss НОВИНИ Всі новини

Музей Голодомору-геноциду відкрив оновлену експозицію

Оприлюднення уточнених даних про кількість жертв Голодоморів є подією світової ваги, адже розкриває цілеспрямований намір знищити українську націю та механізми вчинення злочину геноциду

7 вересня 2021, 19:20
Поділіться публікацією:

7 вересня у Національному музеї Голодомору-геноциду була відкрита оновлена експозиція Зали пам’яті. Варто зазначити, що це сталося завдяки підтримці мецената Олександра Петровського, а також його родини та фонду "Солідарність". Про це повідомляє 24 канал.

Музей Голодомору-геноциду відкрив оновлену експозицію

Музей Голодомору-геноциду. Фото: 24 канал

Отже, зараз у технологіях 3D-мепінгу уся правда про Голодомор та 10,5 мільйонів жертв.

У цьому урочистому заході брав участь міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, а також настоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

"Особливо це актуально, коли ми святкуємо 30-ту річницю відновлення нашої державної незалежності. Ми повинні цінувати великий дар свободи й незалежності, яким ми з вами володіємо. Ми маємо свою незалежну Українську державу", – сказав митрополит Епіфаній.

"Цей проєкт – приклад ефективного державно-приватного партнерства, який завдяки інтерактивним технологіям дасть шанс нашій молоді долучитися до знань про Голодомор", – підкреслив міністр, відзначаючи роль міжнародного благодійного фонду Олександра Петровського "Солідарність".

До ініціативи Фонду "Солідарність" можуть долучатися усі охочі українці. Тим самим вони зможуть внести посильну лепту у збереження національної пам’яті. Про це розповіла кураторка проєкту реконструкції Зали пам'яті Анжеліка Петровська.

Музей Голодомору-геноциду відкрив оновлену експозицію - фото 2

Дочка Петровської, 10-річна Александра, що навчається у 5 класі, озвучила українську та англійську версії тексту фільму, виконаного в технології 3D-мапінгу. Зазначається, що найбільше дівчинку вразила Книга пам'яті жертв Голодомору. В одному з томів були названі шість імен родичів Александри, що у ті часи були замучені голодом.

Директорка Дніпровського національного академічного українського музично-драматичного театру імені Шевченка Оксана Петровська  виступила на відкритті Зали пам'яті. Вона є нащадком жертв Голодомору.

"Моя родина Вовків тяжко постраждала в часи Голодомору. За свідченням моєї тітки Ганни Шекоти, убито голодом мого прадіда – Опанаса Вовка та прабабусю – Марину Вовк, яким було на момент злочину по 65 років і 67 років. Свідчення про голод мої рідні давали пошепки, настільки був живучим страх перед тим лихом", – поділилася Оксана Петровська.

Виконавцем аудіовізуальної частини проєкту оновлення Зали пам’яті являється українська компанія Magic Innovations. Вона працювала у Швейцарії, Франції й Арабських Еміратах і має багато досвіду. Фільм поділений на чотири тематичні сезони, які показують підготовку, обставини, злочинну мету й результат Голодомору. Відеоряд зверстаний у поєднанні з фізичними експонатами музею – човном, прядкою, скринею та іншими предметами.

На думку директорки Музею Олесі Стасюк, новий аудіовізуальний супровід, інтерактивні стенди з Книгами пам'яті та мапами, Touch-екрани з інформацією про обставини Голодомору, а також відеосвідчення очевидців, привернуть увагу нової молодіжної аудиторії, яка має бути обізнана з найбільшою трагедією української нації та вміти захищати правду про Голодомор у світі.

Музей Голодомору-геноциду відкрив оновлену експозицію - фото 3

Відкриття оновленої Зали пам’яті, яка входить до місць обов'язкового протокольного відвідування главами іноземних держав, присвячене Міжнародному Форуму про дослідження штучних масових голосів та оприлюднення уточнених даних про кількість жертв: 1921-1923 – 3,5 мільйона убитих, 1932-1933 – 10,5 мільйонів, 1946-1947 – 1,5 мільйона убитих.

Разом кількість жертв від терору голодом під час російської окупації XX століття – 15,5 мільйонів осіб.

Ця цифра спирається на оновлені дані криміналістичних, демографічних і правових експертиз, які схвалені провідними науковими інституціями.

Оприлюднення уточнених даних про кількість жертв Голодоморів є подією світової ваги, адже розкриває цілеспрямований намір знищити українську націю та механізми вчинення злочину геноциду.

Це також має пришвидшити визнання у світі Голодомору 1932-1933 геноцидом української нації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини