Головна Новини Суспільство події МОЗ спрощує прохідний бал для майбутніх медиків: якими можуть бути наслідки такого рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

МОЗ спрощує прохідний бал для майбутніх медиків: якими можуть бути наслідки такого рішення

Міністерство охорони здоровʼя скасувало підвищені вимоги до мінімальної кількості балів для вступу до українських державних медичних університетів

15 червня 2022, 18:19
Поділіться публікацією:

Вже цього року українське МОЗ анулювало раніше встановлені вимоги щодо мінімальної кількості балів, які потрібно набрати, щоб вступити до вітчизняних медичних вишів. Про це повідомляють в пресслужбі  цього відомства.

МОЗ спрощує прохідний бал для майбутніх медиків: якими можуть бути наслідки такого рішення

МОЗ знижує прохідний бал для майбутніх медиків (фото з відкритих джерел)

Мова йде про зменшений прохідний бал на три з дев’яти медичних  спеціальностей. Аби вступити до "Медицини" і "Педіатрії", тепер не потрібно набрати мінімально хоч  150 балів, а на спеціальність -"Фармація, промислова фармація" можуть вступити випускники, що не набрали обов’язкові 130 балів.

Представники МОЗу кажуть, що цього року  порядок прийому  українських абітурієнтів, які хочуть навчатись і надалі отримати медичні спеціальності, значно спрощений. 

"Крім того, у правилах прийому кожен університет самостійно визначатиме мінімальне значення кількості балів зі вступних випробувань, але не нижче 100 балів", – підсумували  представники українського МОЗу.

Тож "Коментарі" зібрали думки фахівців та експертів з цього приводу.

Хвороби не будуть знижувати свої стандарти

Співзасновник Українського центру охорони здоров’я (UHC), ексзаступник міністра охорони здоров'я України Павло Ковтонюк вважає, що уряд має дотримуватися мораторію на погані рішення.

"Уряд знизив вступний поріг для вступу у медичні університети до найнижчого за всю історію: 100 балів ЗНО. Іншими словами, до медуніверситету тепер може вступити будь-хто. Нагадаю таке. До 2018 року у медицини був найнижчий серед усіх спеціальностей прохідний бал — 130 балів ЗНО. Через це туди ішли ті, хто не міг вступити на інші спеціальності. Обернена селекція. Місце порятунку для найгірших. Закінчувалося все самі знаєте якою якістю нашої медицини. Тепер це не 130. Це 100. А 100 балів — це відкрити двері до медуніверситетів будь-якому нездарі, який не здатен не те, що вступити хоч кудись, а взагалі ні на що не здатен. Дітям важко скласти іспит? То поможіть дітям його скласти. Університети не добирають студентів? То підтримуйте університети",- заявив експерт.
Фахівець переконаний, що наслідком такого рішення стане погана якість медицини в Україні та широченне поле для корупції у вишах, а "хвороби не будуть знижувати свої стандарти".
"Коли це стосується війська, ми хочемо найкращого: найкращі гармати, системи ППО, й джавеліни. Нікому не прийшло в голову перейти на луки і стріли, виправдовуючи це труднощами війни. І хвороби не будуть знижувати свої стандарти. Рак не буде питати лікаря, у якому році він вступав до університету. Медична наука не буде відкочуватися назад заради нас. Уже на третьому році в університетах буде величезна когорта студентів, які не здатні скласти професійний іспит "Крок 1". Чи будуть університети масово відраховувати таких студентів? Я переконаний, що ні. Але це створить широченне поле для корупції. Результатом цієї політики буде те, що у 2030 роках нас будуть лікувати вкрай некваліфіковані люди. А уряд буде витрачати купу грошей, щоб платити їм зарплати (попробуй не платити зарплати лікарям!)",- зазначив Ковтонюк.
Механізм пошуку здібних абітурієнтів зникне
Торакальний хірург, кандидат медичних наук, ексзаступник міністра охорони здоров'я України Олександр Лінчевський також розкритикував таке рішення уряду.
"Тепер не існує жодного механізму відбору здібних і мотивованих абітурієнтів. На медицину відтепер беруть всіх. Ті ледацюги, які не спроможні отримати 150 балів на ЗНО тепер стануть лікарями, і лікуватимуть вас і ваших дітей. Так, вони складуть всі іспити, бо для отримання диплому тепер достатньо лише 50% правильних відповідей, так, вони зможуть купити оцінку, іспит, диплом, бо незалежний міжнародний іспит також скасований. Ні міністр, ні профільна заступниця ніколи не пояснять вам, навіщо брати до медичних університетів абітурієнтів, які навіть шкільну програму не спромоглися вивчити. Не скажуть також прізвища тих, хто це ініціював. І не назвуть тих, кого прохідний бал 150 не влаштовував", — заявив Лінчевський.
Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, які реформи в Литві назвали ключовими для України.
 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини