Головна Новини Суспільство події Мовний омбудсмен заявив, що ТРК "Україна" та "Інтер" порушили мовний закон
commentss НОВИНИ Всі новини

Мовний омбудсмен заявив, що ТРК "Україна" та "Інтер" порушили мовний закон

Реакція посадовця здивувала журналістів, адже, за їхніми словами, він обмежився виключно фіксацією порушень і передав всі дані регулятору, який не має повноважень застосовувати санкції у таких випадках

21 липня 2021, 16:33
Поділіться публікацією:

Телеканали "Інтер" і ТРК Україна", які пов'язують з оліграхами Дмитром Фірташем і Рінатом Ахметовим, грубо порушили норму закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", яка набула чинності 16 липня. Ця норма фіксує, що 100% фільмів і серіалів мають бути озвучені або дубльовані українською мовою. Натомість вже наступного дня, 17 липня, ці два телеканали почали грубо порушувати закон, повідомляє 24 канал. 

Мовний омбудсмен заявив, що ТРК "Україна" та "Інтер" порушили мовний закон

Мовний омбудсмен заявив, що ТРК "Україна" та "Інтер" порушили мовний закон - фото з відкритих джерел

Як пише "Детектор медіа", у цей день телеканал "Україна" транслював серіал "Незабута" 2020 року. Також телеканал транслював у проміжок субота-понеділок російською серіали "Немая", "Беглецы", "Дом Надежды", "18-летний олигарх", "Письмо по ошибке", "Затмение". Своєю чергою, "Інтер" демонстрував російською фільми "Шерлок Холмс", "Гостья из будущего", "Таисия". Загалом це понад 50 годин російської мови за три дні.

Цей факт розлютив користувачів соцмереж: 

"Де Нацрада? Владо, агов! Вам за шо гроші платять з наших податків? Де реакція?", "А що ж від ворогів очікувати? Якщо ворога не знищили, він буде нападати", "Добренько оштрафувати. І хай штрафи працюють на Україну, на культуру, освіту...", – обурюються користувачі у коментарях.

Реакція мовного омбудсмена Тараса Креміня, який оприлюднив 20 липня у своєму фейсбуці результати моніторингу, здивувала журналістів. За його словами, "на всіх порушників складено акти, направлено лист до Національної ради з питання телебачення і радіомовлення з проханням застосувати санкції".

За даними видання, посадовець обмежився виключно фіксацією порушень і передав всі дані регулятору, який не має повноважень застосовувати санкції у таких випадках. Проте сама фіксація порушень, на думку журналістів, також виглядає сумнівно – до переліку фільмів і серіалів було включено ще й мультфільми та ТВ-передачі, а ряд порушень телеканалами не було відмоніторено взагалі. Зокрема, ТРК "Україна" транслювала не п’ять серіалів, як зазначив омбудсмен, а вісім.

Незрозумілою для журналістів є також позиція найактивніших захисників української мови – фракції "Європейська солідарність" та її очільника Петра Порошенка, що регулярно коментували протягом останнього часу закон про мову у межах задекларованої ідеології "Армія. Мова. Віра", на якій була побудована вся президентська кампанія. 16 липня, у день набрання чиності закону, Петро Порошенко висловився іронічно щодо "Кварталу 95" і з того часу жодних коментарів чи засуджень порушників закону журналісти не помітили. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини