Головна Новини Суспільство події Мовний омбудсмен висловився про можливий перехід із кирилиці на латиницю
commentss НОВИНИ Всі новини

Мовний омбудсмен висловився про можливий перехід із кирилиці на латиницю

Кремінь назвав ідею "антиукраїнським вибором"

17 вересня 2021, 14:43
Поділіться публікацією:

За словами мовного омбудсмена Тараса Креміня, можлива відмова від кирилиці в українському правописі тягне за собою загрози нацбезпеці держави. Крім того, він вважає антиукраїнським вибором перехід на латиницю. Про це Кремінь заявив в коментарі виданню "РБК-Україна".

Мовний омбудсмен висловився про можливий перехід із кирилиці на латиницю

Тарас Кремінь - фото з відкритих джерел

Омбудсмен поставив у приклад країни Середньої Азії, де використання латиниці було абсолютно природним, при тому, що подібна практика прийшла у XX столітті.

Кремінь стверджує, що кирилиця народилася і розквітала разом з українцями — гинули національні письменники та прихильники української мови.

"На жаль, порушення прав громадян України як в Україні, так і на окупованих територіях, — це окремий предмет для розмови, в тому числі в РНБО. Питання "вбивства кирилиці" — це крок до знищення українства та антиукраїнський вибір", — сказав омбудсмен, підкресливши, що завдання захищати державну мову має на увазі й захист кирилиці.

Раніше у матеріалі видання "Коментарі" повідомлялося, що голова українського парламенту Дмитро Разумков також виступив проти ідеї переходу української мови з кирилиці на латиницю. Крім того, глава Верховної ради вважає, що Рада нацбезпеки не має компетенції щодо внесення подібних пропозицій. За словами Дмитра Разумкова, у РНБО є багато важливих питань, але мовне питання в частині переходу з кирилиці на латиницю — це точно не питання цієї структури. Закінчив думку глава Верховної Ради на те, що в Україні свобода слова і кожен має право висловлювати ці думки так, як вважає за потрібне.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини