Головна Новини Суспільство події Міжнародні тютюнові компанії позиваються до України в міжнародному арбітражі – ЄБА
commentss НОВИНИ Всі новини

Міжнародні тютюнові компанії позиваються до України в міжнародному арбітражі – ЄБА

Спір усієї індустрії в міжнародному арбітражі отримає міжнародний розголос, що дуже негативно позначиться на інвестиційному кліматі України, - ЄБА

10 серпня 2020, 10:36 comments1934
Поділіться публікацією:

Міжнародні тютюнові компанії позиватимуться до України в міжнародному арбітражі. Оскаржити збираються рішення і дії Антимонопольного комітету. Раніше той наклав на них санкції. Офіційно — за антиконкурентні узгоджені дії. Про це йдеться в заяві Європейської бізнес асоціації. 

Міжнародні тютюнові компанії позиваються до України в міжнародному арбітражі – ЄБА

Цигарки. Фото: gazeta.ru

Тютюнові компанії заявляють, що захистити свої інтереси в Україні вони вже не можуть. 

ві групи міжнародних тютюнових компаній уже подали Україні повідомлення про захист своїх прав як іноземних інвесторів шляхом міжнародного арбітражу. Ще дві компанії розглядають можливість подати такі повідомлення найближчим часом", — йдеться в заяві ЄБА.

Надалі ці справи розглядатимуть міжнародні органи з вирішення інвестиційних спорів, а позиватися компанії будуть вже не до АМКУ, а до держави Україна. Це може привернути увагу міжнародної спільноти, самі справи набудуть розголосу і можуть стати знаковими для інших потенційних інвесторів, що матиме вкрай негативні наслідки для інвестиційного клімату України, вважають представники ЄБА.

Там закликають Уряд України втрутитися в ситуацію, щоб не зіпсувати відносини із стратегічними партнерами, а також не відлякати потенційних інвесторів.

"Уряд має відреагувати належним чином на ініційовані міжнародними інвесторами із США, Великобританії, Швейцарії та Нідерландів повідомлення про інвестиційний спір із державою Україна щодо рішення АМКУ. Необхідно розглянути це питання неупереджено із дотриманням українського законодавства та міжнародних договорів", — повідомляють представники Європейської бізнес асоціації.

Вони вважають необґрунтованим накладення Антимонопольним комітетом України штрафних санкцій за, начебто, антиконкурентні узгоджені дії міжнародних компаній.

"Монополізація ринку дистрибуції сигарет відбулася зі згоди Антимонопольного комітету України, який свого часу надав відповідні дозволи на концентрацію на ринку дистрибуції сигарет", — заявили в ЄБА.

Наразі компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації оскаржують вказане рішення АМКУ в судовому порядку.

"Поки що компанії не отримали в повній мірі доступу до доказів, на яких базуються звинувачення АМКУ. Окрім того, під час судового процесу аргументам представників тютюнових компаній не приділялось достатньої уваги, судом були проігноровані надані компаніями незалежні економічні аналізи та оцінки авторитетних міжнародних консультантів у сфері економіки та конкуренції, висновки провідних українських експертів, а також визнаних правознавців-вчених у сфері антимонопольного регулювання та права ЄС. Вони ж одноголосно підтримали правову позицію компаній та визнали неправомірними звинувачення АМКУ", — підсумували в ЄБА.

Раніше "Коментарі" розповідали, як змінилася ситуація на тютюновому ринку України за останні 3 роки. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини