Головна Новини Суспільство події Мінфіну практично нема де взяти $5 млрд для бюджету – ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Мінфіну практично нема де взяти $5 млрд для бюджету – ЗМІ

Щоб покрити всі витрати, Мінфіну не вистачає $5 млрд, навіть із урахуванням траншу МВФ

3 грудня 2021, 11:35
Поділіться публікацією:

Для виконання річного плану із запозичень Міністерству фінансів необхідно протягом грудня 2021 року позичити близько 230 млрд. грн. Щоб покрити цей розрив, міністру Сергію Марченку, ймовірно, доведеться брати гроші місцевих бюджетів та призупиняти виплати навіть за обов'язковими платежами. Але навіть за такого розкладу "дірка" у бюджеті складе $5 млрд, пишуть "Українські новини".

Мінфіну практично нема де взяти $5 млрд для бюджету – ЗМІ

Мінфін Сергія Марченка входить в останній місяць року з касовим розривом 135 млрд грн, фото з відкритих джерел

Журналісти зазначають, що з 230 млрд грн. близько 40-50 млрд грн можна буде зайняти за допомогою облігацій внутрішньої держпозики.

"Ще близько 37 млрд грн ($1,4 млрд) — можливе використання залишку від $2,7 млрд "ковідних" коштів від МВФ, отриманих у серпні 2021 року. Усього — максимум 90-95 млрд грн", — йдеться у тексті.

Одним із джерел для наповнення бюджету могло б стати зменшення плану із запозичень, скориставшись перевиконанням планових показників щодо доходної частини майже на 40 млрд грн.

"Але Мінфін, уряд та депутати у жовтні 2021 року вирішили направити ці гроші на інші цілі: інфраструктурні проекти (16,5 млрд грн), збільшення субсидій (12 млрд грн), військовослужбовцям (4 млрд грн), культуру (2,5 млрд) медицину (2,5 млрд грн), погашення заборгованості із зарплати шахтарям (1 млрд грн) та інше”, – йдеться у матеріалі.

Ще $1-1,5 млрд (27-40 млрд грн) за бажанням можна виручити від продажу єврооблігацій. Але зараз вихід на зовнішні ринки буде значно дорожчим, після ситуації із "зеленими" євробондами, коли уряд фактично заблокував погашення боргів перед "зеленою" генерацією. Ще одна можливість перекрити недобір із запозичень – недофінансування видаткової частини держбюджету на 15–20 млрд грн.

"Разом, із відсутніх близько 140 млрд грн, Мінфін, за рахунок можливого залучення євробондів та недофінансування видаткової частини держбюджету може покрити 42-60 млрд грн. Все одно не вистачає мінімум 80 млрд грн або близько $3 млрд", – йдеться у статті.

Автори припускають, що Марченко може спробувати ще більше залучити нерезидентів до ОВДП, піднявши ставки вище за нинішні 12,7% річних. Цей крок може потенційно дати додаткові 10–20 млрд грн. Ще один шлях, яким любить ходити Мінфін – за допомогою Казначейства взяти гроші у місцевих бюджетів, як, наприклад, у вересні у сумі 28 млрд грн.

"Загальний борг Мінфіну перед Казначейством сьогодні становить майже 36 млрд грн. У жовтні 2021 року Мінфін збільшив суму неоплачених зобов'язань, які станом на 1 листопада 2021 року склали 3,5 млрд грн, за місяць збільшившись на 200 млн грн. Крім того, за 10 місяців 2021 року збільшився прострочений борг перед Казначейством та Пенсійним фондом – плюс 13,8 млрд грн і на 1 листопада 2021 року склав 75,9 млрд грн”, – йдеться у матеріалі.

"Виходячи з попереднього досвіду, щоб закрити "дірку" обсягом $5 млрд, Сергій Марченко буде змушений дуже інтенсивно імпровізувати. При цьому вистачить грошей на зарплати та пенсії – це велике питання", – резюмує видання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини