Головна Новини Суспільство події Мінфін хоче "прогнати" гроші збанкрутілого ДІУ через "іпотеку Зеленського" - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Мінфін хоче "прогнати" гроші збанкрутілого ДІУ через "іпотеку Зеленського" - ЗМІ

ЗМІ з'ясували, куди підуть гроші з президентської програми іпотеки

2 листопада 2021, 17:00
Поділіться публікацією:

Стало відомо, що керівник Міністерства фінансів Сергій Марченко може дозволити виділити 7,6 млрд гривень нібито на реалізацію президентської програми “Доступна іпотека”. Хоча ці гроші мають піти на те, щоб забезпечити видачу дешевих кредитів. Наразі ці гроші можуть бути витрачені на погашення боргів Державної іпотечної установи (ДІУ). Журналісти зазначають, що на такі потреби можуть витратити кошти платників податків, тобто за рахунок програми нібито вирішуватимуться проблеми з боргами Державної іпотечної установи. Про це пишуть журналісти "Апострофа".

Мінфін хоче "прогнати" гроші збанкрутілого ДІУ через "іпотеку Зеленського" - ЗМІ

У Мінфіні реалізовуватимуть програму іпотеки, фото з відкритих джерел

Також за інформацією журналістів, раніше були пропозиції додати до капіталу "Укрфінжитла" додатково 20 млрд гривень. Тому нібито було випущено цільові облігації для таких потреб. "Укрфінжитло" у майбутньому видаватиме іпотеку під 7% та лізинг на житло під 5%.

З іншого боку, навесні 2021 року українські ЗМІ писали, що Міністерство фінансів нібито затягує з цільовим випуском облігацій для “Укрфінжитла”. За припущеннями, це могло бути пов'язане з тим, що забудовникам слід було вступити до партнерської програми (з видачею відсотка від проданих квадратних метрів через доступну іпотеку).

Начебто забудовникам надходили пропозиції подавати до банків списки тих квартир, які ніяк не можуть продати довгий час. Журналісти тоді передбачили, що випуск облігацій розпочнеться після того, як забудовники стануть учасниками партнерської програми.

За даними Мінфіну, лише частина грошей із суми в 20 млрд гривень буде виділена на те, щоб підтримувати сім'ї, яким реально потрібна іпотека на житло. Відомо, що на іпотечні програми спрямують 4,9 млрд. грн, на лізингові — 7,3 млрд. грн.

Інша частина грошей у сумі 7,6 млрд грн можливо буде спрямована для погашення боргів ДІУ, стверджують журналісти. Крім того, 0,2 млрд грн нібито витратять на забезпечення операційних витрат офісу іпотечної установи.

В установі є борг у сумі 3,1 млрд. грн. Гасити його начебто планують за рахунок облігацій та за рахунок капіталу "Укрфінжитла". Однак в іпотечній установі, як пишуть журналісти, основний обсяг боргів – це борги на 2029 – 2030 роки у сумі майже 1,8 млрд. грн. Якби цю структуру не приєднували до "Укрфінжитла", гасити борги можна було б за рахунок доходів майбутніх періодів.

До власників основної частини боргу ДІУ належить Національний банк, державні та комерційні банки. Як пишуть у статті, стався дефолт за облігаціями через депозит ДІУ у “Дельта банку”, який став банкрутом. Сума депозиту – близько 3,5 млрд грн. У Фонді гарантування вкладів вирішили, що можна погасити лише 1,5 млрд грн і то у сьомій черзі.

Також відомо, що частково борги було погашено Міністерством фінансів, йдеться у матеріалі. Журналісти пишуть, що "комерційну" заборгованість установи можна було б реструктуризувати і що поспіх у погашенні боргів "пахне корупційними мотивами".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини