Головна Новини Суспільство події Мільярди доларів та євро: скільки та від кого отримала Україна за час війни – куди пішли гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

Мільярди доларів та євро: скільки та від кого отримала Україна за час війни – куди пішли гроші

Захід не залишив Україну під час війни, саме тому фінансова система країни вистояла

1 липня 2022, 14:15
Поділіться публікацією:

Ще нещодавно російський наратив розказував, що захід кине українців, а деякі олігархи казали, що "ми вам самі МВФ". В реальності сталося все інакше. Україна вже отримала і продовжує отримувати мільярди допомоги від західних партнерів. Це не є чудом, це називається робота багатьох груп людей і інститутів в багатьох країнах-партнерах, і в Україні. В том числі це заслуга українського Кабміну, економістів, дипломатів. Як інформує видання "Коментарі", про це у себе в Facebook пише екс-заступник голови Нацбанку Владислав Рашкован, який довгий час був представником України у Міжнародному валютному фонді.

Мільярди доларів та євро: скільки та від кого отримала Україна за час війни – куди пішли гроші

Гроші. Фото з відкритих джерел

За його інформацією, Німеччина надала грант в €1 млрд (~SDR 790 млн) для фінансування пріоритетних видатків держави. Кошти надійшли на адміністративний рахунок України в МВФ згідно з договором, нещодавно підписаним Міністерством фінансів;

Трошки раніше американський уряд надав Україні перший грант в розмірі $1.3 млрд зі свого пакета в $7.5 млрд, який вони затвердили при нещодавній зміні бюджету США. Кошти надійшли через Multi-donor trust Fund Світового банку; тепер можемо очікувати наступні транші десь по $1.5 млрд на місяць; 

Японія надала JPY 65 млрд (~$0.5 млрд) кредит на 30 років, з 10-річним grace period та ставкою в 1% річних;

27 червня Світовий банк затвердив новий Development policy loan для України на суму в $1.3 млрд, та 30 червня Україна вже отримала €446 млн, в тому числі під гарантію Великої Британії в розмірі €424,6 млн. Виглядає так, що Британія планує пізніше надати ще гарантії Світовому банку на ~$0.5 млрд.

Після засідання глав держав G7 Прем’єр Канади Джастін Трюдо пообіцяв CAD 200 млн кредит для фінансування пріоритетних видатків держави. Це на додаток до того, що вже пообіцяли ще CAD 250 млн. Гроші прийдуть на Адміністративний рахунок в МВФ, так само, як 17 червня, коли ми отримали попередній кредит від Канади на CAD 1 млрд на 10 років під 1,69% річних.

Більше $4 млрд прямої бюджетної допомоги за місяць, в тому числі десь $2.4 млрд гранти, а кредити під 1-1.7% на рік. Десь $1.8 млрд пройшли через МВФ, $1.7 — через Світовий банк.

"Це був плодотворний місяць, але він пройшов. Настав липень. Армії і цивільним потрібні гроші. Гроші також потрібні на функціонування держави. Працюємо далі. Допомога зараз – це перший внесок в реконструкцію країни. Наші партнери починають це розуміти", – зазначив Владислав Рашкован.

 Читайте також на порталі "Коментарі" — у Кремлі прокоментували послання від Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

1 липня 2022, 13:46

У природі падальників, які з'їдають нездатних подбати про себе та місце свого існування, називають санітарами - ніхто не звинувачує гієн, шакалів, койотів, ..., які виконують свої природні функції. Бо зараз ми виховуємо корумпованих негідників, які живуть чужими здобутками. Це правильно, коли будь-яка країна, чиї діди були наглядачами у концтаборах-ГУЛАГах, проводили репресії, влаштовували голодомор, працювали поліцаями, може спровокувати корупційний/олігархічний/брехливий/шахрайський/цинічний ... сморід і привабити падальників, буде отримувати нескінченні гроші для розпилу? Зараз на кордонах, їх нащадки, не пропускають тих, хто прагне працювати. А тільки в Польщі пів мільйона мажорів призовного віку опинились зовсім випадково. Виховуємо якихось самозакоханих паразитів, світового масштабу, які 30 або 100 (з 1919 року) років будуть харчуватись за рахунок інших. Дбати про мову і дбати про державу – це дві великих різниці.


Новини