Головна Новини Суспільство події Міф про нечесність рейтингів: яким із них можна довіряти - відповідь експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

Міф про нечесність рейтингів: яким із них можна довіряти - відповідь експерта

Міф посилюється через те, що замовники дозволяють публікувати лише вигідні для себе дані

26 лютого 2021, 18:26
Поділіться публікацією:

Рейтинги завжди були головною основою для довіри або недовіри до соціологів. Основою для скепсису є власні політичні орієнтації — якщо в новому опитуванні рейтинг твоєї політичної сили знизився, то такий рейтинг неодмінно "куплений". Такою думкою з виданням "Коментарі" поділився Володимир Паніотто, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології.

Міф про нечесність рейтингів: яким із них можна довіряти - відповідь експерта

Яким рейтингам можна довіряти і з чим пов'язаний міф про їхню нечесність - фото з відкритих джерел

За словами фахівця, рівень соціологічної культури політиків і журналістів залишає бажати кращого, в інтерпретації даних постійно робляться помилки.

Експерт запевняє, що довіряти можна усім рейтингам, які публікуються після 2004 року, і розповідає, з чим пов'язаний міф про нечесні рейтинги:

"Після 2004 року всім рейтингами професійних соціологічних компаній можна довіряти. Міф про нечесні рейтинги породжений некомпетентністю інтерпретацій, прагненням трактувати різницю в кілька відсотків як значущу і звинуваченнями в корупції, якщо тобі не подобається результат. Цей міф посилюється через те, що замовники дозволяють (як власники отриманої соціологами інформації) публікувати лише вигідні для себе дані. Тому здається, що соціологи "підіграють" замовнику. Крім того, є псевдосоціологи, які імітують проведення соціологічних опитувань, а ТВ канали і видання, що належать політичним силам, усвідомлено публікують цю імітацію ".

Нагадаємо, що свіжі рейтинги політиків і партій від Соціологічної групи "Рейтинг", згідно з якими рейтинг довіри до політиків очолює Володимир Зеленський, як і президентський, традиційно викликали у одних — скепсис, у інших — радість, у третіх — щиру печаль. Наскільки новий рейтинг відповідає дійсності? Дослідження яких контор ближче до реальності? "Коментарі" розбиралися в ситуації з експертами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини