Головна Новини Суспільство події Ми засвоїли урок: як Литва вже починає готуватися до війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Ми засвоїли урок: як Литва вже починає готуватися до війни

На тлі війни в Україні Литва вирішила закликати юнаків до армії одразу після школи

13 червня 2024, 16:47
Поділіться публікацією:

Литовський парламент підтримав низку законів про реформу військової служби в країні. Тепер молоді люди зобов'язані проходити військову службу відразу після закінчення школи. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Delfi".

Ми засвоїли урок: як Литва вже починає готуватися до війни

Армія Литви. Фото: з відкритих джерел

Також у новій реформі зазначено, що молоді люди мають проходити медичний огляд у віці 17 років. Законопроект був підтриманий 85 голосами "за", 3 – "проти" та 14 – "утрималися".

Раніше міністерство національної оборони Литви підготувало пропозицію, яка передбачала альтернативні варіанти служби для студентів вищих навчальних закладів. Однак ця ідея викликала рішучий опір з боку освітньої спільноти та деяких молодіжних організацій Литви.

У новому законопроекті відмовилися від ідеї включення нинішніх студентів до призовних списків та вирішили закликати молодих людей одразу після закінчення навчання. Вони отримають повідомлення про призов до армії віком 17 років, коли пройдуть медичну комісію.

Після призову молоді люди не зможуть вступити до вищих навчальних закладів, доки не завершать військову службу.

Юнаки проходитимуть медичну комісію вже у 2025 році, а з 2026 року, коли реформа призову набуде чинності, вони вже можуть бути включені до призовних списків. Ті, хто не буде призваний до армії через проблеми зі здоров'ям, зможуть вступити до вищих навчальних закладів.

"Ми засвоїли урок, що принцип універсальної оборони має починатися з розширення наших збройних сил та переходу до загального військового обов'язку. Уроки України чітко показують нам, що вся країна має боротися проти набагато більшого супротивника, інакше неможливо встояти. Я радий, що на розгляд Сейму було внесено справді збалансовану реформу", — заявив депутат-консерватор Паулюс Саударгас.

Читайте також на порталі "Коментарі" — міністр оборони Німеччини назвав дату, коли Росія може напасти на НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини