Головна Новини Суспільство події "Ми на межі закриття": глава "Укрхлібпрому" попередив про можливість повторення в Україні казахстанського сценарію
commentss НОВИНИ Всі новини

"Ми на межі закриття": глава "Укрхлібпрому" попередив про можливість повторення в Україні казахстанського сценарію

Голова асоціації "Укрхлібпром" Олександр Васильченко розповів, що хлібозаводи так і не отримали пільгового газу, через що багато підприємств обіцяють припинити виробництво з дня на день

13 січня 2022, 11:50
Поділіться публікацією:

Постанова уряду про встановлення пільгових цін на постачання природного газу виробникам продовольчих товарів, які мають суттєву соціальну значимість, не виконується, що ставить, зокрема, хлібну галузь на межу закриття з дня на день, а разом із цим можливі перебої з постачанням хліба до українських магазинів. Як передає видання "Коментарі", про це в інтерв'ю сайту "Delo.ua" заявив Олександр Васильченко, голова асоціації "Укрхлібпром".

"Ми на межі закриття": глава "Укрхлібпрому" попередив про можливість повторення в Україні казахстанського сценарію

Хліб. Фото: з відкритих джерел

Видання зазначає, Всеукраїнська асоціація пекарів 11 січня направила українській владі, зокрема президенту України Володимиру Зеленському та прем'єр-міністру Денису Шмигалю, офіційне звернення з проханням вжити заходів щодо розблокування дії постанови уряду №1435, яка запроваджує пільгові ціни на газ для виробників соціально значимих продуктів. товарів.

В асоціації пояснюють, що хоча уряд прийняв 30 грудня 2021 року вищезгадану постанову, вона не виконується постачальниками газу – хлібозаводи та інші виробники соціально значущих продуктів харчування досі не отримали контракти на купівлю газу за пільговою ціною.

"Більшість хлібопекарських підприємств купило газ лише на першу половину січня 2022 року, оскільки сподівалися на обіцянку постачання дешевого палива і не мали змоги купити газ на весь місяць за астрономічними цінами. Постачання газу на пільгових умовах нам обіцяли на початку січня, потім терміни було перенесено на 10-11 січня, 10 січня з ранку було визначено дату проведення торгів 12 січня, наприкінці дня її відклали до 14 січня 2022 року. Такий розвиток подій унеможливлює покупку газу на другу половину січня за пільговими цінами", — сказано в зверненні асоціації.

У листі наголошується, що пекарі не мають можливості купити газ за ринковими цінами, оскільки це призведе до подальшого зростання заборгованості за сировину та припинення його поставок. Йдеться насамперед про борошно.

"Ситуація для виробників хліба перетворюється з критичної на катастрофічну, оскільки, втрачаючи щодня мільйони гривень у зв'язку з неможливістю скористатися рішенням уряду, ми наближаємо той день, коли не зможемо забезпечити роботу підприємств і будемо змушені зупинити виробництво. Наголошуємо: запас міцності вичерпаний, багато хлібопекарських підприємств на межі зупинки", — зазначає "Укрхлібпром".

Олександр Васильченко зазначив, що ситуація, що склалася, насторожує, адже якщо і далі в уряді не реагуватимуть, то те, що сталося в Казахстані, може стати поганим прикладом, адже там теж прем'єр-міністр відмахнувся від обурення суспільства підвищенням цін на газ тим, що це ринкова ситуація.

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, чому Кабмін змушений регулювати ціни на продукти.

”Ми на межі закриття”: глава ”Укрхлібпрому” попередив про можливість повторення в Україні казахстанського сценарію - фото 2


”Ми на межі закриття”: глава ”Укрхлібпрому” попередив про можливість повторення в Україні казахстанського сценарію - фото 3



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини