Головна Новини Суспільство події Ми цілий рік чули, що буде підготовлена держпрограма про майбутнє державних шахт - Корольчук
commentss НОВИНИ Всі новини

Ми цілий рік чули, що буде підготовлена держпрограма про майбутнє державних шахт - Корольчук

В середньому по шахтах собівартість вугілля - майже 4,5 тис. грн за тонну

16 червня 2021, 05:38
Поділіться публікацією:

Ми цілий рік чули, що буде підготовлена держпрограма про майбутнє державних шахт, які більше за інших зазнають збитків. Постійно збільшується собівартість видобутку вугілля, тому що ростуть зарплати, ціни на воду, електроенергію. Про це заявив член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук "Коментарі-Україна".

Ми цілий рік чули, що буде підготовлена держпрограма про майбутнє державних шахт - Корольчук

Юрій Корольчук (фото з відкритих джерел)

"В середньому по шахтах собівартість вугілля — майже 4,5 тис. грн за тонну. У 2021 році вже понад 5 тис грн. І немає програми, що з цими шахтами (а їх понад 30) робити. Частина має бути приватизувати, частина — закрити, а іншу частину перепрофілювати, об'єднати, спробувати вивести на ефективну роботу", — заявив Корольчук.

За його словами, була пропозиція приватизувати Центренерго, зібравши пул шахт, в комплекті.

"Сподіваючись, що це викличе більший інтерес в інвесторів. Але, знову ж таки, поки що процес фактично завмер. До того ж є питання — а що робити з шахтами, які не ввійдуть в пул? Що буде з людьми, які там працюють? Їх звільнять, будуть переучувати? Грошей на це зараз немає ... Так що ми й далі залишаємося дефіцитною країною в частині вугілля. Те, що в цьому році це було менш відчутно (криза, менше потрібно було електроенергії, вугілля) — не показово. Економіка оновиться, ми вийдемо на стабільний дефіцит вугілля. А імпортуємо ми близько 5 млн тонн щорічно. Але ж могли б добувати його самі, не імпортувати — ні з РФ, ні з Південної Африки, ні з США. Поки ж ця залежність зберігається ...", — додав він.

Як повідомляли раніше інцидент, який забрав життя 11 людей, стався 28 лютого в провінції Бам в північній частині Буркіна-Фасо. Там обвалилася шахта, в якій добували золото. Загинули 11 співробітників шахти, три людини отримали поранення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини