Головна Новини Суспільство події Медіа-фронт: як під час війни проявили себе українська та російська журналістика
commentss НОВИНИ Всі новини

Медіа-фронт: як під час війни проявили себе українська та російська журналістика

Як працює журналістика під час війни в Україні та в країні-агресорі

21 березня 2022, 15:25 comments1009
Поділіться публікацією:

Медіа-фронт: як під час війни проявили себе українська та російська журналістика

Фото ілюстративне / Pixabay

Війна має на увазі безліч фронтів. Власне військовий, де борються армії. Дипломатичний, тиловий, кібернетичний, битва спецслужб. Не менш актуальним є інформаційний фронт. Видання "Коментарі" поцікавилося в експертів, як проявили та проявляють себе українські медіа під час російсько-української війни? А також – що станеться з російською "журналістикою" — після війни?

Єдина стратегія, безумовно, важлива, але не менш важлива та децентралізація медіа

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Російської журналістики як такої немає. Медіа загнані під кремлівський плінтус. А все, що було створено в РФ незалежне, опозиційне, або закрите (як "Ехо Москви" та "Дождь"), або виїхало, або переслідується. Як я розумію, окремі журналісти, ютуб-канали, низка відомих особистостей типу Невзорова, Латиніної, Фейгіна, Варламова покинули РФ".

Щодо української журналістики, то Тетяна Попова вважає гарною ідею чотирьох провідних медіа-груп ("Інтер", 1 1, "Україна" та ICTV) зробити єдиний марафон "Єдині новини #UАразом ".

"Наскільки я розумію, зараз до нього приєднаються й інші всеукраїнські інформаційні канали, зокрема, з пулу Порошенка, – зазначає експерт. — Але я виступала б все ж таки за те, щоб зберегти якусь децентралізацію в подачі новин. Можливо, варто було б видавати єдині новини всім разом у певний час. Але важливо, щоб студії та мовлення працювали незалежно. Щоб якщо, наприклад, прилетить снаряд в одну зі студій або зламають ефір (а вже зламували рядок, що біжить, на "Україна 24") — це не вдарило по всьому нашому мовленню. Отже, єдина стратегія, безумовно, важлива, але не менш важлива і децентралізація медіа".

Також Тетяна Попова нагадує, що росіяни вже вбили в Україні журналістів New York Times, FoxNews, а також низку наших представників ЗМІ. Є і поранені, і взяті в полон, у тому числі журналістка "hromadske" Вікторія Рощина, яку схопили в тимчасово окупованому Бердянську. Є журналісти, які зуміли вибратися з Маріуполя, який ворог стирає з лиця землі. А є й ті представники четвертої влади, які залишаються в блокадному Маріуполі.

"А швейцарського фотожурналіста-фрілансера Гійом Бріке, у якого я брала інтерв'ю, побили і пограбували окупанти в Миколаївській області, на півдні України. Журналістська робота в Україні зараз особливо тяжка. Але й особливо важлива, – наголошує Тетяна Попова. – Тому що саме представники ЗМІ, які об'єктивно висвітлюють російсько-українську війну, можуть доносити правдиву інформацію до всього світу. Показуючи, ЩО насправді відбувається під час фейкової спецоперації Росії, яка по суті – війна на знищення української нації. Нації, що дає окупантам гідну відсіч".

РФ перетворилася на закриту інформаційну бульбашку

Головред інформагентства УкрПрес Інфо, політексперт Олексій Воронцов наголошує, що російсько-українська війна вже позначилася на всіх сферах життя суспільства не лише в Україні та росії, а й у всьому світі. Серед іншого – кардинально змінилися правила гри. І нарівні з вогнепальною війною повним ходом розгорнулася інформаційна, пропагандистська.

"Усім очевидно, що звичайні ЗМІ та агрегатори масових комунікацій, нові медіа – (соцмережі, месенджери, телеграм-канали, twitter) тощо вибудували нові лінії взаємозв'язку зі своїми та зовнішніми споживачами інформації. При цьому у Росії вже майже два десятиліття цілеспрямовано ліквідовували інститут вільної преси. Там зачистили як опозиційні, так і нейтральні ЗМІ. Зараз же йде полювання на блогерів аж до кримінальної відповідальності. Створюють умови до тотальної монополії державної пропаганди, продовжується Zомбування всього суспільства через телебачення та інші канали, – зазначає Олексій Воронцов. – В результаті ми бачимо ступінь підтримки війни на рівні 70% (хоч російська статистика та російські соцопитування – вельми умовні)".

Продовжують, за словами експерта, працюватиме так звані "фабрики тролів" в інтернеті, які обстрілюють брехливою інформацією як внутрішній, так і зовнішній рівень. Створюють картинку "суспільної думки", яка потрібна Кремлю.

"Російська пропагандистська машина працювала і працює як брехливий фейкомет і дезінформатор, виправдовуючи вбивства дітей та старих людей, руйнування шкіл, дитсадків, пологових будинків, театрів тощо. Щоправда, робота йде все більше на внутрішнього споживача, тому що західний ринок активно закривають від безумного російського мовлення, блокують потоки брехливої інформації, – наголошує Олексій Воронцов. — РФ перетворилася на закриту бульбашку, у тому числі інформаційну, який ось-ось лусне. Упевнений, що після поразки Росії (а інакше і бути не може), на неї чекає повне перезавантаження, включаючи оновлення і влади, і медіа-середовища".

Щодо нас, продовжує експерт, то український інформаційний фронт мобілізувався – і вже не просто дає здачі противнику, а й атакує у всіх напрямках.

"Провідні телеканали об'єдналися у трансляції телемарафону, надаючи якісні та об'єктивні сюжети. Активно забезпечує населення інформацією та інтернет-журналістика. Лідери громадської думки забезпечують необхідні запити суспільства. Феноменом нашого часу стали телеграм-канали, які оперативно висвітлюють все, що відбувається, – акцентує Олексій Воронцов. – Наші журналісти чудово комунікують із закордонними партнерами та обмінюються необхідною інформацією з усіх напрямків. Соцмережі також повністю закривають інформфронт у всіх напрямках. Ми виграємо інформаційну війну, показуючи військовополонених РФ, збиту техніку, втрати живої сили, деморалізацію ворога, стрими, прес-конференції з полоненими, експертні висновки, наводячи позитивну риторику влади. Сюжети потрапляють на поле ворога. Тож – все буде Україна, перемога буде за нами!".

Як повідомляв портал, що відбувається у політичному полі України під час війни та що означає заборону деяких партій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини