Головна Новини Суспільство події Майнінг біткоїну на заводі Коломойського: "Схеми" розслідували, де завод бере дешеву електроенергію
commentss НОВИНИ Всі новини

Майнінг біткоїну на заводі Коломойського: "Схеми" розслідували, де завод бере дешеву електроенергію

Схеми розслідували, як завод Коломойського придбав дешеву електроенергію

10 грудня 2021, 15:25
Поділіться публікацією:








Розслідування про Ігоря Коломойського показало, що бізнесмен вирішив зайнятися майнінгом криптовалюти й завод в Запоріжжі отримує електроенергію за низькими цінами. Що це означає й чому зацікавило журналістів, розповіла автор, редактор та ведуча програми телевізійних розслідувань "Схеми. Корупція в деталях" Наталія Седлецька в Facebook.

Майнінг біткоїну на заводі Коломойського: "Схеми" розслідували, де завод бере дешеву електроенергію

Біткоїн, фото з відкритих джерел

За її словами, Ігор Коломойський начебто "освоює новий спосіб заробітку за рахунок дешевих державних ресурсів". Седлецька наводить кілька фактів. По-перше, Запорізький феросплавний завод замовив з Китаю 12,5 тисяч блоків живлення Bitmain та 5 560 блоків моделі Bitfury з Грузії. Сума обладнання — 750 мільйонів гривень.

Однак журналістів зацікавила ціна, за якою Запорізький феросплавний завод отримує електроенергію через трейдера у державного підприємства "Енергоатом". Як виявилося, ціна одного кіловату дуже вигідна і становить — від 1 до 2 гривень за кіловат-годину.

"Цей ринок влаштований складно, але ось просте порівняння — для інших українських майнерів доступна ціна в середньому вдвічі вища, і становить близько 3-4 гривні за кіловат-годину", — пояснила Седлецька.

Структури бізнесмена давно займаються майнінгом в Грузії. Про це відомо з судового процесу між "Приватбанком" та його колишніми власниками в Лондоні. В 2017 році компанія, що пов'язана з цими структурами Gergian Manganese інвестувала 50 млн доларів у ферму з майнінгу криптовалюти.  До 2021 року ферма мала принести 50 тисяч біткоїнів.

Журналісти говорять, що Коломойський вирішив перенести свою ферму з Грузії до України й збільшити її потужність.

"90% акцій заводу феросплавів володіють п'ять кіпрських фірм, якими володіють інші офшори, що мають зв'язки з олігархами. Це підприємство зараховують до сфери впливу групи "Приват", — йдеться в розслідуванні.

Аукціон з продажу електроенергії для заводу відбувся 21 грудня 2020 року. Продавець "Енергоатом. Трейдінг" встановив ціну 1400 грн/МВт на год. Покупець "Юнайтед Енерджи" придбав електроенергію за 1150 грн/МВт. Тобто виходить, що за кіловат це приблизно одна гривня з копійками. Журналісти говорять, що така ціна не доступна українським майнерам. Таким чином "Енергоатом" не доотримав 2,7 млрд грн за продану кількість електроенергії. 

Експерт в сфері енергетики Олексій Михайленко каже, що правила аукціону були не оптимальними та створювали умови, щоб можна було вирішувати кому скільки віддавати ресурсів. Це не було порушеннями законодавства, говорить експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", Нацрада з питань теле та радіомовлення повідомила новину про те, що бізнесмен Ігор Коломойський, як бенефеціарний власник каналу "1+1", вийшов зі складу наглядової ради ЗМІ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини