Головна Новини Суспільство події Масові звірства росіян проти цивільних українців: як мають реагувати світ та Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Масові звірства росіян проти цивільних українців: як мають реагувати світ та Україна

Як має реагувати світ на злочини російських окупантів на території України та чи зможуть їх притягнути до відповідальності: пояснюють експерти

3 квітня 2022, 18:00
Поділіться публікацією:

З визволенням населених пунктів Київської області розкрилася маса звірств, які творили російські окупанти. Тіла сотень убитих мирних жителів зі зв'язаними ззаду руками були скинуті до братських могил. На звірства рашистів відреагувала навіть голова МЗС Британії Ліз Трасс. Чи можуть нові факти тих жахів, які несе Росія, спонукати світ до надання ще більшої допомоги Україні у цій війні? Як слід поводитись у майбутньому нашій країні з усіма, хто чинив злодіяння на українській землі?

Масові звірства росіян проти цивільних українців: як мають реагувати світ та Україна

Розбиті міста Київської області, фото Фейсбук

Цивілізований світ зацікавлений у якнайшвидшому завершенні війни

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Не піддаються жодній логіці ті звірства, які вчинили росіяни у Київській області. На дворі 21 століття! А тут – "спецоперація" щодо знищення цілої нації. Я історик за освітою, знаю з історії воєн, що звірства проявляються не відразу, а через якийсь період через запеклість. А тут минуло трохи більше місяця – і такий кошмар. Можливо, річ у тому, що російські війська перебувають у жахливому стані. Що вони морально деградовані. Коли військові стріляють по мирних від страху (раптом це тероборона чи що) – це нічим не можна виправдати. За даними моїх джерел, у Бучі буряти просто зійшли з розуму – і стріляли в будь-кого".

За словами експерта, в історичному періоді найближча аналогія – різанина Сребрениці. Це була одна з найвідоміших і найкривавіших подій розпаду Югославії і найбільше масове вбивство в Європі після закінчення Другої світової. Загинуло 7-8 тисяч людей із числа боснійських мусульман. Пізніше Міжнародний трибунал із колишньої Югославії та Міжнародний суд ООН визнали вбивства у Сребрениці геноцидом.

"У нашому випадку взагалі не було релігійного підґрунтя! Не було тривалої війни. Не було приводу, – наголошує Олексій Голобуцький. – Зрозуміло, що це треба розслідувати, зрозуміти. Але якщо ти дієш за ґендерним принципом, знищуєш усіх чоловіків у захоплених містах – це також геноцид".

Європу злочини росіян, що розкрилися, зрозуміло, шокують, вважає експерт. Але складно сказати, чи допоможе вона нам більше після цього.

"Однозначно те, що чим довше триватиме ця війна, тим більше буде жахів, тим більше – навантаження на саму Європу. І у вигляді біженців (вже понад 4 мільйони!), і у вигляді порваних логістичних ланцюжків, і у вигляді зростання цін, і у вигляді глобальної продовольчої кризи, що маячить на горизонті. Тож цивілізований світ, безумовно, зацікавлений у якнайшвидшому завершенні війни. Для чого має потужніше озброювати Україну. Британці вже заявили, що дадуть нам корабельну артилерію, американці постійно надають ті чи інші види озброєння. У мене вже близько тижня відчуття, що наше ППО почало працювати в рази ефективніше. Не виключено, що це вже нові системи", – зазначає Олексій Голобуцький.

Якщо ж говорити про наслідки для РФ через її звірства, то якщо Росія буде повалена – вона відповість за все. Але навряд це буде так просто.

"Так чи інакше – Міжнародний кримінальний суд у будь-якому разі висуне їй звинувачення у геноциді, у військових злочинах. Не виключено, що РФ, гримаючи ядерною зброєю, вимагатиме імунітету від міжнародного переслідування за скоєні злочини. Але відповісти їй, певен, рано чи пізно доведеться", – резюмує Олексій Голобуцький.

Відповіді на злочини окупантів слід давати на всіх можливих фронтах

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук упевнений, що звірства російської терористичної армії, що розкрилися після звільнення Київської області, говорять про те, що готує Російська Федерація для всієї України. І чим швидше міжнародна громадськість зрозуміє, яку величезну загрозу несе Росія не тільки для України, а й для Європи та всього світу, тим дієвіша може бути допомога Українській державі.

"Нам потрібне не лише глибоке співчуття та солідарність, нам потрібна найновіша зброя, щоб зрівняти військові можливості з російськими злочинцями, – наголошує експерт. – Злочини Росії проти людяності вже зараз тягнуть на не одну Гаагу. Демократичний світ має зрозуміти, що Путін веде війну на знищення українського народу. Це його головна мета і він від неї не відступить".

Незважаючи на значну допомогу Україні з боку Заходу, незважаючи на введені проти держави-агресора санкції, цього явно недостатньо, щоб переломити ситуацію у війні з Росією на користь нашої країни, зазначає Віктор Каспрук.

"Путіну потрібен парад його особистої перемоги у Москві на Червоній площі 9 травня. І він робитиме все для того, щоб була нагода його провести. Тому українська дипломатія, українські посольства у всіх країнах мають активізувати свою діяльність. Щоб громадяни всіх держав зрозуміли – такими жертвами російських злочинів можуть бути вони. Якщо українцям не надати сучасної зброї для захисту від путінської орди не лише себе, а й усього світу", – наголошує експерт.

Московити, наголошує він, постійно використовують у війні з Україною методи німецьких фашистів. І закривати на це очі – отже, потурати цим злочинам Росії проти українського народу.

"Відповіді на злочини рашистів мають даватися не лише на військовому, політичному чи дипломатичному фронті, а й на інших доступних нам фронтах, – упевнений Віктор Каспрук. – Вже пройшла інформація, що іноземні хакери зламали сайт міністерства оборони Російської Федерації. Наразі відомі імена тих росіян, які беруть участь у війні з Україною. Також українські кіберфахівці мають дізнатися про прізвища та імена тих нелюдів, які масово вбивали українських громадян під час окупації Ірпеня, Бучі, Ворзеля та інших населених пунктів у Київській області і не лише. За всі злочини проти українців російські терористи мають бути покарані".

На думку експерта, Україні слід створити службу зовнішньої розвідки рівня ізраїльського "Моссаду". Щоб вона могла оперативно виявляти, доставляти до судів або ліквідувати тих військових злочинців, які чинили звірства по всій території Української держави.

"Жоден військовий злочинець, який вчинив злочини проти мирних громадян України, не повинен ухилитися від відповідальності за те, що він скоїв. І жодні виправдання, що типу "я виконував накази вищого начальства", не повинні братися до уваги. Ми не можемо пробачити, ми не можемо забути, ми не можемо не покарати. Саме це має стати головним підходом до злочинців, які творили та творять небачені звірства на території України", – резюмує Віктор Каспрук.

Як повідомляв портал, експерти оцінили перебіг стамбульських переговорів та їх перспективи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини