Головна Новини Суспільство події Масляна 2024: дата, українські традиції, назви кожного дня Масляного тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Масляна 2024: дата, українські традиції, назви кожного дня Масляного тижня

Розповідаємо, коли в Україні відзначатимемо Масляну у 2024 році, особливості обрядів та традицій

15 лютого 2024, 21:55 comments1824
Поділіться публікацією:

Масляна відкриває весняний цикл календарних традиційних свят українців, знаменуючи собою веселощі та радість. Він насичений релігійними та міфічними ритуалами, а також унікальними обрядами. У 2024 році Масляну відзначатимуть з 11 по 17 березня — останнього тижня перед Великим постом. Дата цього свята не є постійною та залежить від дати Великодня.

Масляна 2024: дата, українські традиції, назви кожного дня Масляного тижня

Розповідаємо в чому суть свята Масляної, як називаються всі 7 днів Масляної, що потрібно робити в перший день Масляної і як пов'язані між собою Масляна та Великдень.


У чому суть свята Масляна та

як правильно називається Масляна в Україні

Щодо правильного найменування цього свята, то на думку етнографа Надії Зяблюк, автора книги "Масляна в Україні", всі терміни — Масляна, Масниця, Колодій та інші, тотожні та використовувалися для позначення свята у різних регіонах. Таким чином, немає єдино правильної назви.

"Масницю наші предки також називали Масляною, Масляною, Сиропустою, Сиропусним тижнем, Колодієм, Колодкою, Турицею та іншими іменами. коріння народовірства до сьогодення", — повідомляє дослідник.

Найменування Масляна, Масниця, Масляна походять від слова "масло", оскільки протягом цього свята традиційно вживалися страви з набілу (молочних продуктів).

На думку вчених, ці терміни з'явилися не раніше XVI сторіччя. У той час як вирази "Сиропусний Тиждень", "Сиропустий", "Тиждень Сиропусний" використовувалися переважно у святцях, церковних книгах та літописах вже у XVI столітті.

Дослідниця вважає, що Колодій і Туриця є найдавнішими назвами свята Масляної, пов'язаними з культом небесних світил – Сонця та Місяця.

Деякі джерела припускають, що Масляна має свій початок у святкуванні язичницького бога Велеса. У минулому саме на Масляному тижні українські жінки особливо шанували святого Власія (Велеса, Волоса, Бика-Тура). Таким чином, походження та назва свята – Туриця – стають зрозумілими.


Традиції та особливості святкування Масляної в Україні

Масляна 2024: дата, українські традиції, назви кожного дня Масляного тижня - фото 2

Традиції святкування Масляної в Україні, що простежуються з давніх-давен, включають низку важливих елементів, більшість з яких збережена тільки в пам'яті старшого покоління, в народних легендах і замітках дослідників. Вони приходять до висновку, що оскільки Масляна включає елементи астрального культу та культу предків, а також в основному позбавлена ритуалів, пов'язаних з християнством, вона тісно пов'язана з стародавніми святами, що належать до народовірства – Проводами Зими та Зустріч Весни.

Наші пращури вірили, що колективне виконання ритуалів з піснями, звуками, танцями, ряженням та сміхом здатне вигнати божество мороку та смерті – Зиму, а також закликати життєву Весну, яка приносить тепло, світло, розквіт природи та родючість.


Як називаються всі 7 днів Масляної, Масляний тиждень

Масляна 2024: дата, українські традиції, назви кожного дня Масляного тижня - фото 3

Кожний день свята Масляної пов'язаний з унікальним найменуванням, що супроводжується специфічними звичаями, традиціями та правилами поведінки:

Понеділок – зустріч. Першого дня прийнято вітати гостей, готувати млинці та прикрашати будинок опудалом із соломи.

Вівторок — догляд. Наступного дня незаміжні дівчата влаштовують побачення. Вони запрошують гостей чи вирушають гуляти зі своїми знайомими хлопцями. Вважається, що якщо у цей день не покататися на санях з гірки, то можна "образити" Масляну.

Середовище – веселощі, частування, мінливість. Третій день Масляної відомий як "тещиними млинцями": мати дружини запрошує зятя і пригощає його млинцями. Цього дня запрошують усіх бажаючих у гості та пригощають їх млинцями.

Четвер – широкі розваги. Вважається, що у четвер Масляна набирає своєї сили. Окрім вживання млинців, у цей день варто влаштовувати гуляння.

П'ятниця – вечори для тещі. Незважаючи на назву "тещини вечора", увечері у п'ятницю зять пригощає тещу млинцями, а не навпаки. Після цього вважається, що у тещі та зятя налагоджуються стосунки, встановлюється мир та взаєморозуміння.

Субота — проводи, хитромудрі посиденьки. Цього вечора дружина має запросити до себе сестру чоловіка (золовицю), пригостити її млинцями та подарувати цінний подарунок.

Неділя — прощений день або Прощена неділя. Це завершальний день Масляної, і його назва говорить сама за себе. У неділю прийнято вибачатися один у одного і таким чином очищатися перед Великим постом.


Як пов'язані між собою Великдень та Масляна

Масляна 2024: дата, українські традиції, назви кожного дня Масляного тижня - фото 4

У 2024 році православний Великдень відзначатимемо 5 травня, а Великий піст розпочнеться 18 березня, що означає, що Масляну ми відзначатимемо з 11 по 17 березня. Тобто за тиждень до Великого посту.

Масляна та Великдень — значущі свята, які славляться своїми унікальними традиціями та вишуканою кулінарією. Масляна та Великдень у 2024 році – особливий період, коли можна насолоджуватися веселощами та смачною їжею, на відміну від Великого посту, протягом якого утримання від розваг, участь у веселих заходах та походи в кіно не рекомендуються. Під час Великого посту рекомендується зосередитися на молитві, відвідуванні церкви та дотриманні суворого посту, який триватиме 48 днів.

Масляна і Великдень пов'язані тим, що свята відомі своїми рясним столом. Наприклад, під час Масляної традиційно готують млинці з різноманітними начинками, а на Великдень на святкових столах з'являється безліч страв з м'яса, випічка, варені яйця та все, що може побажати душа.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини