Головна Новини Суспільство події Марсохід Perseverance зробив «несподіване» відкриття на Марсі: чим вразила остання знахідка
commentss НОВИНИ Всі новини

Марсохід Perseverance зробив «несподіване» відкриття на Марсі: чим вразила остання знахідка

Виявилося, що на місці стародавнього озера на Марсі колись текла лава

16 грудня 2021, 13:25
Поділіться публікацією:

Марсохід Perseverance приземлився на планету всього 10 місяців тому, але він уже зробив дивовижне відкриття. Остання знахідка марсохода свідчить про те, що скеля, над якою він проїжджав з моменту приземлення, колись була утворена потоками вулканічної лави — те, що було "цілком несподіваним", за словами вчених місії. Раніше вони вважали, що шаруваті породи, які фотографував Perseverance, є осадовими. Про це повідомляє Fox News.

Марсохід Perseverance зробив «несподіване» відкриття на Марсі: чим вразила остання знахідка

Фотографія кратера Джезеро - Fox News

Породи, які дотепер відібрали проби Perseverance, також показали, що вони багаторазово взаємодіяли з водою, і деякі з них містять органічні молекули.

Ці відкриття можуть допомогти вченим створити точну хронологію подій, що відбулися в кратері Джезеро, місці древнього озера.

Про відкриття було оголошено в середу, 15 грудня, під час осінньої зустрічі Американського геофізичного союзу в Новому Орлеані.

Протягом багатьох років вчені сумнівалися, чи була скеля в цьому кратері осадовою породою, що складається з шарів матеріалу, відкладеного стародавньою річкою, або магматичної породи, яка утворюється, коли лава охолоджується.

"Я почав впадати у відчай, що ми ніколи не знайдемо відповіді", — сказав Кен Фарлі, науковець проекту Perseverance в Каліфорнійському технологічному інституті в Пасадені, штат Каліфорнія.

Все змінилося, коли Perseverance почала використовувати свердло на кінці своєї роботизованої руки, щоб зіскоблити поверхні каменів.

Perseverance озброєний набором витончених інструментів, які можуть зображати та аналізувати ці зіскоблені породи, виявляючи їх склад та вміст мінералів. Одним з цих інструментів є PIXL, або планетарний інструмент для рентгенівської літохімії.

У листопаді Perseverance використовував свої інструменти для вивчення скелі, яку команда прозвала "Брач". Аналіз виявив великі кристали олівіну, оточені кристалами піроксену, обидва з яких вказували на те, що камінь походить із потоків вулканічної лави.

"Хороший студент-геолог скаже вам, що така текстура вказує на породу, яка утворилася, коли кристали виросли і осіли в магмі, що повільно охолоджується, наприклад, густий потік лави, лавове озеро або магматична камера. Після цього скелю кілька разів змінювала вода, що робить її скарбницею, яка дозволить майбутнім вченим датувати події в Джезеро, краще зрозуміти період, коли вода була більш поширеною на її поверхні, і розкрити ранню історію планети", – сказав Фарлі.

Тепер команда хоче знати, чи були породи, що містять олівін, утворені охолодженим озером лави, чи вони виникли з підземної лави, яка пізніше була оголена через ерозію.

"Це було абсолютно несподівано, і нам важко зрозуміти, що це означає. Але я припускаю, що це навряд чи оригінальне дно кратера. Виходячи з діаметра цього кратера, ми очікуємо, що оригінальне дно кратера значно глибше", – сказав Фарлі.

Можливо, що лава стікала в кратер, сказав Фарлі, але початкова підлога кратера знаходиться під скелею, через яку вони зараз проїжджають.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Ілон Маск планує здійснити марсіанську місію у найближчі п'ять років.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини