Головна Новини Суспільство події Макрон, що активізувався: що стоїть за заявами Парижа та чи є привід говорити про "договірняк" із Путіним
commentss НОВИНИ Всі новини

Макрон, що активізувався: що стоїть за заявами Парижа та чи є привід говорити про "договірняк" із Путіним

Експерти розповіли, чому раптова гіперактивність Еммануеля Макрона у питанні ескалації на кордоні України викликає багато запитань

21 лютого 2022, 14:14
Поділіться публікацією:

Останніми днями президент Франції Еммануель Макрон помітно активізувався у питанні врегулювання ескалації на сході України. Саме французький президент нібито зумів умовити президента РФ Путіна погодитися на саміт із президентом США Байденом, де предметно обговорити тему безпеки в Європі та, зокрема, порушити питання щодо України. Що стоїть за активністю Еммануеля Макрона з українського кейсу? У чому може бути каверза? Чи не міг президент Франції таємно домовитись про здачу національних інтересів України? Своєю думкою щодо цього поділилися експерти.

Макрон, що активізувався: що стоїть за заявами Парижа та чи є привід говорити про "договірняк" із Путіним

Еммануель Макрон і Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

З ініціативами Макрона Володимир Зеленський має бути дуже уважним

Український дипломат, політичний експерт Вадим Трюхан вважає, що дипломатична гіперактивність президента Франції Макрона – це, звичайно, добре. Натомість є одне "але". І це дуже суттєвий момент. Він візьме участь у квітневих президентських виборах. Вже анонсовано, що 28 лютого висуне свою кандидатуру. Отже, йому потрібна історія успіху на міжнародній арені.

"В Малі фактично провалилися. Якихось інших більш-менш пристойних приводів, окрім "українського питання", як досі люблять на Заході говорити, не проглядається. У цій ситуації Володимир Зеленський має бути дуже уважним. Бо французи будуть зі всіх сил намагатися досягти результату, і не факт, що не за рахунок національних інтересів України", – зазначив експерт.

Він додає, зараз одне добре, – він (Макрон) досить точно зумів змодерувати досягнення попередньої домовленості про наступну зустріч Джо Байдена з Володимиром Путіним, а американцям якось щось чи когось здавати після Афганістану не можна ніяк. Тим більше, що саме Вашингтон першим дав зрозуміти росіянам, що готовий йти до кінця.

Макрон із Путіним нібито вже домовився про деескалацію на українському кордоні

Політичний експерт Михайло Бесараб зазначає, що, на перший погляд, складається враження, що Еммануель Макрон із Путіним нібито вже домовився про деескалацію. Принаймні про це активно пишуть росіяни та французи після телефонної розмови двох президентів.

"Заплановано саміт з питань безпеки в Європі та кроки щодо врегулювання "кризи на Донбасі". Найближчими днями та тижнями міністри закордонних справ Франції та Росії мають опрацювати ці питання", – зазначив експерт.

Він додає, що тепер само собою виникає кілька важливих питань.

Перше. Чому Путін, який демонстративно вимагав переговорів тільки з президентом США, раптом погодився на таку важливу справу з президентом Франції?

Друге. Чи погодив Макрон можливість таких домовленостей із Джо Байденом?

Третє. Які попередні варіанти мирного врегулювання на Донбасі було обговорено під час цієї зустрічі?

Четверте. Що має стати предметом обговорення на запланованому саміті безпеки у Європі?

П'яте. Чи не стала ціною раптової поступливості Путіна готовність Макрона просувати вимоги Москви щодо України та щодо "демілітаризації" НАТО на Сході Європи?

"Незабаром ми дізнаємося відповіді на ці питання. Цілком можливо, що цей поворот не сприятиме розрядці ситуації, а навпаки, зробить кризу в Європі та світі ще більш масштабною. Якщо Путін, наприклад, вирішив використати амбіції Макрона для руйнування НАТО зсередини. Але про це рано казати. Також слід розуміти, що будь-яка криза має для нас як загрози, так і можливості", – підсумував Бесараб.

Читайте також на порталі "Коментарі" – Павло Клімкін розповів, як США вибили козирі з рук Путіна щодо вторгнення в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини