Головна Новини Суспільство події Магера: договір про відкрите небо - важливий документ у сфері контролю за озброєнням держав
commentss НОВИНИ Всі новини

Магера: договір про відкрите небо - важливий документ у сфері контролю за озброєнням держав

США денонсували ДОН через порушення РФ, яка заборонила здійснювати обліт територій Абхазії і Південної Осетії, а також околиць Калінінграда

22 травня 2021, 21:17
Поділіться публікацією:

Договір про відкрите небо є важливим документом у сфері контролю за озброєнням держав. Про це повідомив народний депутат України IX скликання Сергій Магера "Коментарі-Україна".

Магера: договір про відкрите небо - важливий документ у сфері контролю за озброєнням держав

Сергей Магера (фото из открытых источников)

"Він дозволяє учасникам здійснювати спостережні польоти над територією один одного з метою контролю нарощування військової сили. Якщо Росія вийде з Договору, то в ньому залишаться тільки дружні один одному держави, крім Білорусі. Це 32 держави Європи, більшість яких є членами НАТО, а також Україна і Грузія. Але основне протистояння відбувається по лінії НАТО-РФ. Відповідно, вихід з Договору Росії та США значно послаблює його ефективність", — повідомив він.

За його словами, США денонсували ДОН через порушення РФ, яка заборонила здійснювати обліт територій Абхазії і Південної Осетії, а також околиць Калінінграда.

"Де-факто обмеження поширювалися на Крим і тимчасово окуповані території Луганської та Донецької областей. Варто відзначити, що Грузія в 2012 році припинила виконання своїх зобов'язань перед Росією в рамках Договору, але не вийшла з нього. Вважаю, що йти на повну денонсацію цього важливого документа недалекоглядно", — додав він.

Нагадаємо, Держдума Росії проголосувала за вихід з Договору з відкритого неба. Відповідний закон Володимир Путін вніс до нижньої палати парламенту 11 травня. Після Держдуми документ повинен розглянути ще і Рада Федерації. У Кремлі звинуватили в цьому США, які покинули Договір про відкрите небо ще в листопаді 2020 року. У Вашингтоні підкреслили, що це сталося через невиконання Росією своїх зобов'язань в рамках договору. При цьому Росія вважає ці звинувачення "надуманим приводом" і такі дії США, на їхню думку, порушили баланс інтересів інших держав-учасників.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини