Локдаун у столиці: в якому режимі працюють підприємства, підпорядковані КМДА

"Коментарі" дізналися, як змінилася заробітна плата співробітників столичних комунальних підприємств у зв'язку з посиленням карантину

У зв'язку зі стрімким поширенням коронавірусного захворювання, з 5 до 16 квітня влада Києва посилила карантин. Зокрема, були введені обмеження на роботу дитячих садків, шкіл, транспорту, закладів громадського харчування, торгових центрів, непродовольчих магазинів та інші.

Економіст Олександр Охріменко вважає, що застосовані обмежувальні заходи часто безглузді. І швидше створюють проблеми всім і вся, ніж реально стримують поширення захворювання. За його словами, колапс в Києві показує, наскільки не має сенсу такий локдаун, Місцевій владі, так і центральній теж, варто було б сконцентруватися на роботі медустанов і мінімізувати заборони, що б'ють по бізнесу.

І поки бізнес оцінює наслідки від посиленого карантину і сподівається отримати анонсовані 8 тисяч від уряду (які ніяк не покриють значних збитків), портал "Коментарі" вирішив поцікавитися, як працюють в період локдауну столичні комунальні підприємства. Чи існують обмеження в їхній роботі, а головне - як нараховується заробітна плата співробітникам установ, які підпорядковані КМДА на цей період.

З відповідей на журналістський запит вдалося дізнатися, що більшість комунальних підприємств працюють дистанційно. Режим надомної роботи встановлений для всіх, крім співробітників, які не можуть перейти на віддалену роботу в зв'язку з характером виконуваних завдань. При цьому змін в нарахуванні зарплати їх працівникам не було і не передбачається. Так, наприклад, здійснює свою діяльність Управління туризму та промоцій, Департамент соціальної політики, Департамент комунальної власності, Київтранспарксервіс, Департамент культури, Київбудреконструкція та інші.

Також стало відомо, що деякі столичні комунальні підприємства все ж працюють в штатному режимі, без змін у період локдауну. До них належать установи критичної інфраструктури, наприклад, Київміськсвітло, Київметрополітен, Київтеплоенерго.

Наостанок у КМДА також надали інформацію стосовно роботи ринків. Так, КП "Бессарабський ринок", "Житній ринок", "Володимирський ринок" працюють в звичайному режимі, частина співробітників - дистанційно, зі збереженням заробітної плати.

Раніше портал "Коментарі" писав, що в Києві почали розслідувати захмарне підвищення цін на таксі в перший день локдауну.