Головна Новини Суспільство події Литовський менеджер Даріус Закараускас може бути причетний до ввезення в Україну старих вагонів із РФ, - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Литовський менеджер Даріус Закараускас може бути причетний до ввезення в Україну старих вагонів із РФ, - ЗМІ

ЗМІ повідомляють, що Даріус Закараускас очолює української компанію, яка може належати другові екс-міністра економіки Айвараса Абромавичуса

14 квітня 2021, 18:55
Поділіться публікацією:

Видання "Апостроф" повідомляє, що Даріус Закараускас — генеральний директор української ТОВ "БГС Рейл", яка належить литовському підприємцю і однокласнику екс-міністра економіки Айвараса Абромавичуса Гядемінасу Жемялісу — може бути причетний до ввезення в Україну старих вантажних вагонів із Росії нібито в обхід заборони Кабміну.

Литовський менеджер Даріус Закараускас може бути причетний до ввезення в Україну старих вагонів із РФ, - ЗМІ

Старі вагони. Фото з відкритих джерел

"Апостроф" пише, що влітку 2020 року, перед тим як компанія "Альфаро", що фігурує в кримінальному провадженні про незаконне ввезення вантажних вагонів, могла здійснити свою операцію, Закараускас став власником мажоритарної частки в підприємстві. А в жовтні 2020 року, напередодні відкриття кримінального провадження, нібито, за даними "Апострофа", вийшов зі складу засновників.

Як повідомляється в матеріалі "Апостроф", слідчі припускають, що ввезення вагонів нібито могло стати результатом домовленостей фірми "Альфаро" і ряду інших підприємств з керівництвом "Укрзалізниці". Серед інших, за даними "Апострофа", може бути причетний член наглядової ради "УЗ", також громадянин Литви Адомас Аудіцкас. І його, і Закараускаса вважають нібито наближеними до екс-міністра економіки Айвараса Абромавичуса.

Видання "Апостроф" зазначає, що Закараускас офіційно в Україні представляє інтереси компанії "BGS Rail". BGS це Baltic Ground Services, структурний підрозділ великої міжнародної компанії Avia Solutions Group литовського підприємця Гедемінаса Жемяліса. Компанія займається наземним обслуговуванням, облаштуванням інфраструктури аеропортів, і навіть брала участь в будівництві четвертого аеропорту Москви — "Жуковський". За що місцеві ЗМІ, за даними "Апострофа", таврували Жемяліса чи не агентом російських інтересів. А уряд, пише "Обозреватель", заморозив його інвестиції в аеропорт Вільнюса, вважаючи їх загрозою національним інтересам Литви.

У матеріалі "Апострофа" зазначається, що ставши міністром економіки в Україні, Абромавічус нібито міг лобіювати інтереси BGS на українському ринку авіапалива. Службою безпеки України відкрито кримінальне провадження №22016160000000374 від 01.11.2016 року за підозрою в розкраданні авіапалива в аеропорту Одеси.

Крім того, повідомляє "Апостроф", у фірми могли бути інтереси і в питанні передачі їй в концесію або обслуговування державних аеропортів. В кінці 2020 року видання "Страна" писало про кримінальну справу, нібито інспіровану НАБУ проти керівництва аеропорту з подачі члена наглядової ради "BGS Rail" — колишнього спецпредставника США Курта Волкера. Журналісти "Страни" стверджують, що Абромавічус і Жемяліс — це однокласники.

За даними "РБК-Україна", поліція розслідує схему поставки російських вагонів за участю члена наглядової ради УЗ, але в матеріалах справи фігурують не тільки "Альфаро", але і BGS Rail, і PSP Capital.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини