Головна Новини Суспільство події Ленд-ліз затверджений: як може відповісти Росія - чи є варіант, що тепер Путіна приберуть свої ж
commentss НОВИНИ Всі новини

Ленд-ліз затверджений: як може відповісти Росія - чи є варіант, що тепер Путіна приберуть свої ж

Активна підтримка США може допомогти Україні перейти від оборони до контрнаступу

29 квітня 2022, 11:05 comments1740
Поділіться публікацією:

Увечері 28 квітня (по Києву) Конгрес США відродив програму ленд-лізу часів Другої світової війни – спеціально для України (закон передбачає значне прискорення постачання в Україну озброєння, транспорту, продовольства та допомоги із США). У той же день президент США Джо Байден попросив затвердити додаткові $33 млрд для України. Про що свідчить дедалі більше залучення США у відбиток російської агресії? Якою може бути відповідь Росії? Чи є шанс, що Путіна знесуть свої ж, розуміючи, що чим довше триватиме ця війна, тим глибше тоне РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Ленд-ліз затверджений: як може відповісти Росія - чи є варіант, що тепер Путіна приберуть свої ж

Військова допомога США. Фото: з відкритих джерел

Штати зрозуміли, що є шанс досягти своїх цілей у цій війні – через надання Україні сучасної зброї

На думку військового експерта, полковника запасу Олега Жданова, ухвалені в США рішення говорять про те, що їхні інтереси повністю збігаються з інтересами України. А саме – щоб ми перемогли, а Росія – програла.

"Причому США хочуть через військове та економічне ослаблення РФ – прибрати її повністю з геополітичного Олімпу. Щоб вона перейшла в розряд "третіх країн", якогось сировинного придатку, який не братиме жодної участі у глобальних світових процесах", – пояснює експерт.

Саме тому, упевнений він, США дійшли висновку, що треба робити максимальну ставку на Україну. І таке рішення визріло не раптом, не зараз, наголошує Олег Жданов. Штати нас підтримували усі роки, особливо з 2014-го. Допомагали зміцнити нашу армію, надавали розвідувальну інформацію, у тому числі про вторгнення росіян, що планується, в Україну.

"А зараз, переконавшись у тому, що ми можемо вести війну з РФ (і непогано її вести), Штати зрозуміли, що є шанс досягти своїх цілей у цій війні – через надання Україні сучасної зброї. Як казав Черчілль у лютому 1941-го Рузвельту, коли гітлерівці наближалися до Британії: "Дайте нам інструменти і ми виконаємо роботу". Американці тоді дали "інструменти" (озброєння) британцям. І дають його зараз нам. І українці, не сумніваюся, виконають "роботу" щодо знищення окупантів та взагалі військового потенціалу Росії", – наголошує Олег Жданов.

Він вважає, що навряд чи РФ може стратегічно відповісти чимось, крім політичних заяв.

"Там звучать дикі зойки від Симоньян та інших пропагандистів у стилі "чи ми програємо, або – Третя світова, я за Третю світову…". І це вже крик розпачу. І хоч це крик пропагандистів, а не офіційного Кремля, він дуже показовий... Росія у відчаї. Вона розуміє, що повним ходом мчить у прірву", – каже експерт.

Саме тому, продовжує він, з кожним днем зростають шанси, що до РФ прилетить "чорний лебідь" (раптова подія, що кардинально змінює становище) у вигляді внутрішньої змови.

"Швидше за все, усунути Путіна намагатимуться зробити м'яко. Як у радянські часи – "у зв'язку з тривалою хворобою раптово помер…". Саме з таким формулюванням, щоб не розбурхувати суспільство, не викликати хвилю протестів. Щоб не потрапити в класичний варіант — "російський бунт — безглуздий і нещадний". А вже після такого тихого "палацового перевороту" можуть бути домовленості Росії із Заходом, з Україною – з чистого аркуша. Якийсь керівник нового перехідного уряду РФ має шанси прийти з білим прапором і сісти за стіл переговорів з Україною та Заходом. Хоча на сьогоднішній день не видно, що США готові до таких переговорів, – наголошує Олег Жданов. — Вони не задовольняться малим. Тим самим поверненням Криму та інших окупованих територій Україні, репараціями тощо. Припускаю, що Штати також вимагатимуть гігантських поступок від постпутинської Росії. Зокрема – обмеження її військових можливостей та, ймовірно, взяття під контроль її ядерного арсеналу".

Ленд-ліз на підтримку України чітко вказує, кого США вважають у сучасному світі рівним гітлерівцям та фашистам

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій упевнений, що ленд-ліз від США є вкрай важливим фактом.

"Він дає дуже швидкий доступ України до великої кількості озброєнь. Це допоможе Україні на полі бою і, ймовірно, серйозно змінить ситуацію. Можливо вже до середини травня-червня", – пояснює експерт.

Крім того, ленд-ліз від США ясно показує іншим країнам, що Україну варто підтримувати, зазначає Олександр Палій.

"Також ленд-ліз на підтримку України чітко вказує, кого США вважають у сучасному світі рівним гітлерівцям, фашистам, – акцентує експерт. – Таким чином, у стратегічному сенсі ситуація для Росії серйозно змінилася на гірший бік".

На думку Олександра Палія, короткострокова відповідь Росії – ескалація, ракетний обстріл, демонстрація вразливостей України. Але незабаром ленд-ліз стане украй вагомим фактором на полі бою, прогнозує експерт.

Він не виключає, що Путіна заради припинення війни, яка знищує і РФ, можуть знести якісь представники російських силових структур.

"Але річ у тому, що російський диктатор створив систему перехресного контролю. І знести його буде непросто, – вважає Олександр Палій. – Для змови потрібна довіра змовників один до одного, а в Росії взагалі (і в оточенні Путіна – тим паче) ніхто нікому не довіряє. Але самогубний курс РФ, який обрав Путін, продукуватиме різке посилення ймовірності змов. І, відповідно, посилення параної Путіна та репресій у Росії".

Ця позиція США та союзників говорить про те, що Захід не бере до уваги загрози Путіна, його брязкання ядерною зброєю

Головред інформагентства УкрПрес Інфо, політексперт Олексій Воронцов вважає, що США практично оголосили війну Росії, ухваливши закон про ленд-ліз і відкривши цим західний фронт.

"Примітно, що в історії людства це другий подібний випадок. Раніше під час Другої світової війни США надали союзникам (у тому числі СРСР) доступ до необмежених ресурсів з американської сторони. Допомагали воєнною технікою, продовольством, паливом, що дозволило швидше розгромити гітлерівську армію. Сьогодні американці, розуміючи всю серйозність ситуації, вирішили допомогти Україні. Тим самим стали на захист усього світу, його глобальної безпеки та стабільності", – пояснює експерт.

За його словами, в результаті ми на першому етапі можемо отримати:

- танки третього покоління M1A2 Abrams;

- Бойові машини піхоти США M2A3 Bradley;

- Самохідні артилерійські установки M109A6 Paladin;

– реактивні системи залпового вогню на колісному шасі HIMARS;

- Універсальна пускова установка / РСЗВ M270 MLRS;

- Пересувний норвезький ЗРК NASAMS 2;

- ЗРК Patriot;

- функціональні легкі винищувачі 4-го покоління F-16 C/D.

"А у довгостроковій перспективі ми отримаємо максимально всілякі ресурси за прискореною процедурою без бюрократичної тяганини, – наголошує Олексій Воронцов. – Ленд-ліз, як і зустріч міністрів оборони країн НАТО та союзників, що відбулася 26 квітня, в ім'я підтримки України – це точка неповернення, після якої весь цивілізований світ став не фіктивно, а практично на захист нашої країни, проти російської агресії. Ці кроки свідчать, що жодних компромісів не буде, Україна пришвидшеними темпами переходить на стандарти НАТО. Упевнений, що попереду – і звільнення окупованих територій, включаючи Донбас та Крим. Високотехнологічна зброя нового зразка у руках надмотивованих українців точно поставить агресора на коліна. Росіяни не просто покинуть нашу землю. На них чекає розпад клаптевої федерації, дроблення на малі суб'єкти державності. Росія практично не в змозі дати відповідь сучасній зброї НАТО. Це все одно, що битися стрілами індіанців проти вогнепальних стрільців європейців".

Експерт акцентує, що ця позиція США та союзників говорить про те, що Захід не бере до уваги загрози Путіна, його брязкання ядерною зброєю. Шалена риторика ізгоя повністю ігнорується.

"Путін, розуміючи неминуче фіаско, застосовуватиме дедалі витонченіші методи кровопролитної війни проти українців, – прогнозує Олексій Воронцов. – Але сила і стійкість нашого героїчного народу за підтримки всього прогресивного людства покладуть край злочинному режиму раз і назавжди".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Лукашенко анонсував розширення Союзної держави.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини