Головна Новини Суспільство події Легалізація продажу ліків онлайн: які плюси і мінуси нового закону
commentss НОВИНИ Всі новини

Легалізація продажу ліків онлайн: які плюси і мінуси нового закону

Експерти розповіли, як на український фармринок вплине тепер законна онлайн торгівля ліками

18 вересня 2020, 13:27
Поділіться публікацією:

Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроект № 3615-1 щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами. "Коментарі" попросили експертів оцінити плюси і ризики цього рішення. Як можна вберегтися від підробок? Чи достатньо захищений український фармринок від неякісних ліків і монопольних змов? Відповіді на ці та інші питання — в нашому матеріалі.

Легалізація продажу ліків онлайн: які плюси і мінуси нового закону

"Важливо, щоб аптеки додавали максимальну інформацію на сайтах"

Карантин-карантином, але щоб законно купувати ліки, необхідні було йти в аптеку, зазначає юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company" Олександр Гришаков. При цьому їжу доставляли дистанційно, лікарняний лист можна було отримати, не виходячи з дому. А тому закон, що дозволяє електронну покупку ліків — нормальний процес еволюції, впевнений експерт.

"При цьому в законі прописані певні вимоги, яким повинна відповідати аптека, що продає ліки дистанційно, — підкреслює Олександр Гришаков. — У неї повинен бути відповідним чином оформлений сайт. Щоб покупець міг отримати консультацію онлайн, повну інформацію про лікарський засіб, його вартості й т.д. Повинна бути платіжна система, що дозволяє робити електронні платежі. Також — служба кур'єрської доставки. Особиста або за договором з іншою кур'єрською службою, яка може забезпечити відповідне зберігання лікарських засобів під час доставки (адже деякі препарати вимагають певного температурного режиму)".

Юридичний експерт підкреслює, що раніше найбільшу кількість фальсифікату продавали саме через Інтернет. А тому будуть певні побоювання на початку процесу електронних закупівель медпрепаратів. Але ми неминуче прийдемо до того, що основна частина покупки ліків буде відбуватися саме таким чином. При цьому цінова політика може збільшитися, адже та ж доставка — це певні витрати.

"Важливо, щоб аптеки додавали максимальну інформацію на сайтах. Включаючи ліцензію, — підкреслює Олександр Гришаков. — При цьому сама аптека повинна існувати фізично, не бути чисто віртуальною. Через Інтернет неможливо буде купити лікарські засоби, що належать до наркотичних, сильнодіючих препаратів. Їх можна придбати тільки медцентрі, що має відповідну ліцензію. Не можна буде онлайн купити і ліки за рецептом — доведеться особисто йти до провізора".

"До 10% ринку лікарських препаратів в Україні — фальсифікат"

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", юрист Дмитро Снєгирьов підкреслює, що правове регулювання онлайн-аптек в Україні здійснювалося на підставі урядової постанови від 2016 року.

"Там були певні моменти, які значно обмежували ринок, створювали проблеми щодо можливості придбати лікарські засоби через Інтернет, — пояснює експерт. — При цьому, попри заборону, українці знаходили способи купувати ті чи інші препарати онлайн. Поза контролем з боку держави. Тому вирішити на законодавчому рівні регулювання цього ринку — правильне рішення".

Дмитро Снєгирьов звертає увагу, що в плюсах — і ті, хто надає послугу, і ті, хто їх споживає. Зокрема, в умовах економічної кризи, це стимулює розвиток вітчизняної фармакології. А люди, які потребують медикаментів, отримують можливість замовляти їх в онлайн режимі, отримувати — не виходячи з дому. Особливо це важливо для людей з обмеженими фізичними здібностями. З інструкцією можна ознайомитися в режимі онлайн. Є можливість підібрати потрібний препарат за зручною ціною.

"Але існують і ризики. За оцінками експертів, до 10% ринку лікарських препаратів в Україні — фальсифікат. Який нерідко "кришується" правоохоронцями. Тому важливо, щоб були механізми протидії продажу "пустушок". Аптеки, які отримають можливість торгувати онлайн, повинні мати відповідні ліцензії, нести відповідальність за якість товару, за терміни придатності, за правильні умови зберігання — в тому числі під час доставки, — підкреслює експерт. — Якщо буде жорсткий контроль з боку МОЗ і не корумпованих правоохоронців, то в прийнятті цього закону — тільки плюси".

Раніше повідомлялося, на які ліки найбільше зросли ціни в Україні. Свіжі дані статистики.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини