Головна Новини Суспільство події Лікування коронавірусу: український препарат показав позитивний результат при дослідженнях проти COVID-19
commentss НОВИНИ Всі новини

Лікування коронавірусу: український препарат показав позитивний результат при дослідженнях проти COVID-19

Дослідження було проведено 19 вченими з Німеччини, Великобританії, Італії та США і України

27 січня 2021, 21:41
Поділіться публікацією:

Клінічні випробування Амізону в рамках терапії пацієнтів з COVID-19 в Україні було розпочато у травні одразу після отримання результатів експериментального дослідження препарату. Останнє проводилося міжнародним колективом вчених у Франкфуртському інституті медичної вірусології Університету Гете, із залученням вчених Оксфордського і Кембриджського університетів та інших.

Лікування коронавірусу: український препарат показав позитивний результат при дослідженнях проти COVID-19

Вакцинація (фото з відкритих джерел)

Як 21 січня повідомив "Інтерфакс-Україна", результати цього дослідження було опубліковано на сайті Medrxiv. Сайт належить Cold Spring Harbor Laboratory (США) та є одним із ключових профільних світових ресурсів, що надає відкритий доступ до результатів випробувань препаратів проти COVID-19. 

Від початку пандемії в Україні коронавірусом інфікувалися понад 1 млн людей.Уся світова фармацевтична спільнота направила свої зусилля не тільки на винайдення вакцини від нового вірусу SARS-CoV-2, але й на тестування наявних або нових препаратів, що дозволяють полегшувати перебіг коронавірусної хвороби та прискорити одужання від неї. 

Вітчизняна фармацевтика не стала винятком. Так було розпочате міжнародне противірусне дослідження препарату енісаміуму йодид (торгова назва Амізон) проти грипу та ГРВІ  щодо його ефективності та безпечності під час лікування COVID-19. Дослідження було проведено 19 науковцями з Німеччини, Великої Британії, Італії, та США та України.

"Віруси — дуже прості істоти, яким для відтворення себе (розмноження) обов'язково потрібна жива клітина, в якій вони можуть репродукуватися (розмножуватися). РНК-полімераза — фермент вірусу, завдяки якому відбувається синтез генетичного матеріалу вірусу, по суті — РНК (рибонуклеїнової кислоти ), в клітинах господаря (людини). Препарат Амізон призводить до придушення цього ферменту і, як наслідок — кількість нових вірусних частинок в організмі в присутності Амізону набагато менше ", — пояснила керівник вирусологическим дослідженням пацієнтів, доктор медичних наук, професор Алла Мироненко.

На підставі наведених вище результатів Амізон був допущений до фази 3 клінічних досліджень для оцінки його безпечності та ефективності у лікуванні пацієнтів з COVID-19 з середнім ступенем важкості перебігу хвороби.Проміжні результати виявилися багатообіцяльними. Зокрема, Амізон пришвидшував одужання пацієнтів з COVID-19, що потребували неінвазивної кисневої підтримки (без підключення до апарату штучної вентиляції легень) в середньому майже на три дні. Наразі це клінічне випробування триває і йде активний додатковий набір пацієнтів для отримання остаточних результатів. 

Крім того, лікарі з різних регіонів України, які лікують пацієнтів з COVID-19, брали участь в дослідженні і розповіли, як вони оцінюють дію препарату Амізон.

Так, Лариса Мороз, завідуюча інфекційного відділення НКП Вінницької міської клінічної лікарні №1, зазначила наступне.

"У нас досліджуваний препарат (амізон і плацебо) брали пацієнти зі станом середньої тяжкості добровільно. Приблизно 20-30 хворих пройшли його. Дослідження відбувалося згідно GCP (належна клінічна практика), яка застосовується при випробуваннях будь-яких нових препаратів в світі. Хворі підписували інформовану згоду і отримували досліджуваний препарат протягом 7 днів. Ми призначали його хворим з підтвердженим позитивним ПЛР-результатом на SARS-CoV-2 ", — сказала вона.

Галина Мартинюк, завідувачка обласного лікувально-діагностичного гепатологічного центру комунального некомерційного підприємства "Центральна міська лікарня" Рівненської міської ради розповіла, що лікувалася Амізоном і сама, коли разом з чоловіком заразився COVID-19.

"Дослідження ми проводили влітку, брали в ньому участь 47 пацієнтів. Ускладнень яких не було. Щобільше, коли я і мій чоловік самі захворіли COVID-19, то взяли курс Амізону, який придбали в аптеці", — поділилися лікар.

Звернення було подано і в Міністерство охорони здоров'я України за результатами будуть опубліковані відповіді щодо препарату Амізон.

Отже, можна зробити висновок, що проміжні результати аналізу фази 3 клінічних досліджень Амізону (енісаміуму йодид) продемонстрували його статистично достовірну ефективність.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини