Головна Новини Суспільство події 49 українців повернулися з російського полону
commentss НОВИНИ Всі новини

49 українців повернулися з російського полону

З ворожого полону повернулися військові, а також деякі цивільні

13 вересня 2024, 14:06
Поділіться публікацією:

49 українців і українок повернулися з ворожого полону. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також цивільні люди. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський, інформує портал "Коментарі".

49 українців повернулися з російського полону

Повернення полонених. Фото: Володимир Зеленський

Зокрема, серед цивільних – Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць "Азовсталі". Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук.

"Я дякую всій нашій команді, яка забезпечує звільнення полонених і заручників із російської неволі. І окремо хочу відзначити кожен наш, український, підрозділ, який поповнює обмінний фонд для нашої держави. Всі наші воїни, які беруть у полон російського окупанта, усі наші служби, які знешкоджують російських диверсантів і колаборантів, наближають звільнення наших людей. Маємо повернути додому всіх наших – і воїнів, і цивільних", – зазначив президент.

За словами Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, стан здоровʼя повернутих дуже тяжкий, багато з них втратили десятки кілограмів ваги.

На місці обміну в обовʼязковому порядку перебувають працівники Офісу Омбудсмана. Вони фіксують, у якому стані повертаються наші воїни додому. А також – інформують повернутих українців про те, які вони мають права. Зокрема, право на належний медичний огляд, реабілітацію, відновлення документів.

"Вдячний державним органам, зокрема Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими та Обʼєднаному центру з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України при СБУ. Разом працюємо над тим, щоб усі українці були вдома. Водночас наголошу, що відповідно до Женевських конвенцій пріоритет у поверненні надається тяжкохворих і тяжкопораненим, а також жінкам", – повідомив Лубінець.

49 українців повернулися з російського полону - фото 2
49 українців повернулися з російського полону - фото 3
49 українців повернулися з російського полону - фото 4
49 українців повернулися з російського полону - фото 5
49 українців повернулися з російського полону - фото 6
49 українців повернулися з російського полону - фото 7
49 українців повернулися з російського полону - фото 8



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини