Головна Новини Суспільство події 12,7 млрд грн доступних кредитів: скільки українців скористалися програмою єОселя
commentss НОВИНИ Всі новини

12,7 млрд грн доступних кредитів: скільки українців скористалися програмою єОселя

Українці активніше користуються пільговими кредитами на житло

сьогодні, 17:26
Поділіться публікацією:

Понад 7 тисяч українців скористалися програмою доступного кредитування єОселя. З початку 2024 року видано 12,7 млрд грн на придбання житла для різних категорій громадян. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

12,7 млрд грн доступних кредитів: скільки українців скористалися програмою єОселя

Покупка квартири. Фото з відкритих джерел

Збільшення кредитів на нове житло

З початку року українці отримали понад 7 450 кредитів за програмою єОселя, загальна сума яких становить 12,7 млрд грн. Водночас спостерігається тенденція до збільшення кредитів на житло у новобудовах – цього року 1 696 кредитів видано саме на нові об’єкти від забудовників. Додатково 529 кредитів українці оформили на нерухомість, що ще будується, а решту – на покупку житла на вторинному ринку.

Розширення програми для стимулювання будівництва

За весь період дії програми єОселя більш як 13 775 українських родин отримали кредити на загальну суму понад 22,2 млрд грн. Важливо, що нещодавно в програму було внесено зміни: тепер вона спрямована в основному на нове або нещодавно здане в експлуатацію житло, щоб посилити будівельний сектор. 

Кредити під пільгові відсотки для ключових професій

На сьогодні кредитування доступне під 3% для військовослужбовців, правоохоронців, медиків, педагогів і науковців, а для інших категорій громадян, таких як ВПО, ветерани, та громадяни без власного житла, передбачена ставка у 7%. За останній тиждень українці оформили 196 кредитів на загальну суму 348 млн грн. Зокрема, кредити під 3% отримали 107 військових та силовиків, 17 педагогів, 16 медиків та 5 науковців, а під 7% – 38 осіб без житла, 8 ВПО і 5 ветеранів.

Регіони-лідери за кількістю виданих кредитів

Найбільше кредитів, за останніми даними, було оформлено в Київській області (59), місті Києві (48), Одеській області (13), а також Івано-Франківській та Львівській областях, де видано по 8 кредитів.

Програма єОселя – частина ініціативи "Зроблено в Україні"

Програма єОселя діє з жовтня 2022 року і входить до політики "Зроблено в Україні", яка спрямована на підтримку вітчизняної економіки через стимулювання попиту на українські товари та послуги. Програму реалізує Міністерство економіки спільно з Міністерством цифрової трансформації та ПрАТ "Укрфінжитло". Серед банків-партнерів – Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк та інші.

Нагадаємо, Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) може надати додаткову кредитну підтримку іпотечним програмам в Україні, включаючи програму єОселя. Перша віцепрем'єр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко провела зустріч із головою Представництва ЄІБ в Україні Жаном-Еріком де Загоном та Крістіною Мікуловою, майбутньою керівницею Регіонального центру Східної Європи ЄІБ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини