Головна Новини Суспільство події 10 мільйонів на межі: Українців накриє хвиля психічних розладів узимку
commentss НОВИНИ Всі новини

10 мільйонів на межі: Українців накриє хвиля психічних розладів узимку

ВООЗ підкреслює критичну потребу в психічній допомозі українцям у передзимовий період

12 вересня 2024, 19:52 comments1059
Поділіться публікацією:

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попереджає про збільшення кількості випадків психічних розладів серед українців. За словами директора Європейського регіонального бюро ВООЗ доктора Ганса Клюге, майже 10 мільйонів людей в Україні вже знаходяться в групі ризику. Наступ зими та третя річниця війни можуть лише посилити цю проблематику.

10 мільйонів на межі: Українців накриє хвиля психічних розладів узимку

Загострення психічних проблем в Україні: зима поглибить кризу. Фото Укрінформ

"Одне із занепокоєнь щодо зими — це ризик збільшення кількості проблем з психічним здоровʼя. За нашими оцінками, майже 10 млн людей в Україні мають ризик психічних розладів, від легких до важких. З наближенням третьої річниці війни такі виклики лише зростають, і усвідомлення того, що наближається зима, може тільки загострити ситуацію", — сказав Клюге.

Доктор Клюге на пресконференції в Укрінформі підкреслив, що в зимові місяці особливо актуальним стає питання здоров'я, оскільки це час, коли психічне навантаження на населення може кардинально зростати. Він зазначив, що під патронатом першої леді Олени Зеленської та за підтримки ВООЗ активно розширюється Національна програма з підтримки психічного здоров'я, хоча попит на такі послуги значно перевищує пропозицію.

Крім психічного здоров'я, серйозні виклики викликають цілеспрямовані російські атаки на українську інфраструктуру, зокрема на енергосистему. Ці атаки створюють додаткові ризики взимку, особливо у сфері здоров'я, оскільки проблеми з опаленням та вентиляцією можуть сприяти зростанню інфекційних захворювань, від грипу до COVID-19. ВООЗ вже задокументувала близько 2000 атак на українські лікарні, медпрацівників та пацієнтів, що ще більше погіршує ситуацію з охороною здоров'я в країні.

Читайте також на порталі “Коментарі” — Постійні відключення світла в Україні – це не лише побутовий дискомфорт, а й серйозний удар по психологічному стану громадян. Роздратування, злість, безсилля – ці емоції стають постійними супутниками багатьох українців. Психологиня Ірина Соніна розповіла "Коментарям", як впоратися з цим викликом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини