Головна Новини Суспільство події Квартири хочуть обкласти новими податками: які наслідки запропонованих нововведень
commentss НОВИНИ Всі новини

Квартири хочуть обкласти новими податками: які наслідки запропонованих нововведень

Зміни торкнуться тих, хто збирається купувати квартири в новобудовах або продавати відразу кілька об'єктів нерухомості

10 червня 2021, 23:05
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів на початку червня подав у Верховну Раду законопроект, який передбачає нові правила оподаткування для багатьох видів бізнесу, а також для фізичних осіб. Зокрема, нові податки планують ввести для тих, хто збирається купувати або продавати нерухомість. Експерти оцінили для порталу "Коментарі" можливі наслідки пропонованих нововведень.

Квартири хочуть обкласти новими податками: які наслідки запропонованих нововведень

Квартири (фото з відкритих джерел)


Керівник Комітету з інформаційних систем і аналітиці в Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ) Едуард Бразас відзначає: "Як не крути, але ціни на ринку регулюються в першу чергу попитом і пропозицією. І з урахуванням ринкових умов, що вони зараз знаходяться в рівновазі з невеликою тенденцією до зростання. Але потенціалу вирости набагато у цін точно немає. Тому, які б додаткові податки не вводилися, це скоріше зменшить дохід продавців, а не збільшить ціни. І це — поганий крок в ситуації, коли ринок і так досить крихкий".


За словами експерта, якщо говорити щодо первички, то тут з пропонованими змінами однозначно погіршується ситуація з залучення приватних інвестицій.


"І це на тлі істотного подорожчання будматеріалів, — акцентує Едуард Бразас. — А під час відсутності доступного банківського проєктного фінансування вкрай негативно може позначитися на галузі житлового будівництва. А з урахуванням того, що будівельна галузь є одні з локомотивів економіки — це постріл собі в ногу від влади".


Що стосується вторинного ринку тут не все так сумно, відзначає експерт.


"Три продажу в рік — річ рідкісна, тому торкнуться це нововведення може небагатьох власників. Підняти ціни вони точно не зможуть, тому що у їхніх конкурентів цієї проблеми не буде. Але це може вплинути на активність ринку, адже частина власників віддасть перевагу зняти об'єкти з продажу. А це, знову ж таки, не є позитивним моментом ні для ринку, ні для держави", — пояснює Едуард Бразас.


Підводячи підсумок, експерт зазначив, що ринок нерухомості перебуває на початковій стадії відновлення після криз, в яких він знаходиться з 2009 року. Було правильно підтримати його зниженням транзакційних витрат і спрощенням процедур.


"І якщо з другим певні зрушення є, то з першою тезою обговорюваний законопроєкт однозначно входить в протиріччя, — підкреслює Едуард Бразарс. — Так, він не відіб'ється на цінах безпосередньо, але однозначно погіршить ситуацію на ринку нерухомості".


Експерт з нерухомості Михайло Артюхов вважає, що запропоновані зміни, якщо закон буде прийнятий, не вплинуть значно на первинний ринок житла.


"Великі будівельні компанії працюють з ПДВ. І вони просто откомпенсують ПДВ з постачальниками матеріалів. Сьогодні маржа цих компаній складає близько 10%. Можливе подорожчання, по суті, відбудеться на 2% як 20% (ставка ПДВ) від маржі проєкту 10%. Швидше за все, нівелюється ціноутворення якимись знижками, надбавками. І доведуть підняття цін, яке вже роблять забудовники ", — пояснює експерт.


На його думку, пропоновані нововведення зводять черговий бар'єр для дрібних забудовників. А позиції великих — посилюються.


"Автори законопроєкту створюють додаткові складності для входу нових гравців або вибивають слабких гравців з ринку будівництва житла. Схоже, це ініціатива соціалістів в особі Гетманцева (Данило Гетманцев — народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики — прим. ред.) Та великих забудовників, яким не вистачає органічного попиту на ринку житла. І вони його хочуть перерозподілити за рахунок ускладнення ведення бізнесу для інших забудовників, — зазначає Михайло Артюхов. — Чи буде добре від цього ринку будівництва житла? Великим гравцям — так. Решта будуть обмежені в залученні грошей від продажів на етапі "котловану", оскільки їм доведеться відобразити ПДВ у звітному періоді. А віддати гроші постачальнику як аванс — ризик".


Покупці (інвестори-спекулянти, балансоутримувачі — ЖЕКи, підрядники забудовників тощо) новобудов, схоже, виграють від введення ПДВ, вважає експерт. Адже будівництва почнуть зводити тільки після того, як всі гроші будуть у забудовника. Інакше тому складно буде адмініструвати ПДВ в проєкті.


"Ціни вторинного ринку виростуть на 10-20%, тому що власники квартир (фізичні особи) повинні будуть заплатити ПДВ, податок на доходи фізичних осіб, державне мито, військовий збір і частину нотаріального оформлення. Якщо нотаріуси будуть виступати податковими агентами в угодах по вторинної нерухомості, то вони стануть мільйонерами вже в наступному році ", — прогнозує Михайло Артюхов, на думку якого ця законодавча ініціатива провалиться.


Експерт з питань у сфері житлово-комунального господарства, засновниця ГО "УПС", голова ГО "Кирилівський Гай", власниця малого бізнесу Крістіна Ненно вважає, що мова йде про несправедливе збільшення податкового навантаження, яке в кінці ляже на плечі простих громадян, які є кінцевими споживачами.


"Нелогічно вводити в дію програми з доступного кредитування і іпотеці на житло — і водночас робити це житло менш доступним для більшості жителів України. Якщо автори законопроєкту розглядають покупку квартири як розкіш, то це складно уявити щодо якоїсь однокімнатної або смарт квартири десь в малих містах або на околиці Києва. Тому справедливим було б, якщо говорити про розкіш, обкладати квартири великої площі і високої вартості ", — зазначає Христина Ненно.


Як повідомляли раніше нумерологи кажуть, що числа грають дуже важливу роль в нашій долі. Експерт з США Феліція Бендер зазначила, що буквально всі сфери життя підкоряються магії чисел. Величезне значення має і номер квартири, в якій ви живете, адже від нього може залежати самопочуття людини і атмосфера в будинку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини