Головна Новини Суспільство події Криза української освіти: чому реформи потрібні негайно
commentss НОВИНИ Всі новини

Криза української освіти: чому реформи потрібні негайно

Освітня катастрофа: Олексій Кущ про системну кризу в українських школах і університетах

сьогодні, 12:20
Поділіться публікацією:

Українська освіта опинилася на межі колапсу — так вважає аналітик та економічний експерт Олексій Кущ. Він зазначає, що два роки пандемії та три роки війни значно підірвали систему вищої та середньої освіти. На думку експерта, якщо найближчим часом не буде впроваджено серйозних змін, Україна ризикує втратити не лише рівень освіти, а й майбутнє покоління фахівців.

Криза української освіти: чому реформи потрібні негайно

Українська освіта на межі колапсу

Олексій Кущ вказує на невтішні цифри: міжнародні тести показали, що 60% українських школярів не дотягують до базового рівня знань з математики та природничих наук. Це не просто суха статистика, а дзеркало системних проблем, які накопичувалися роками. 

"Незалежне міжнародне тестування показало торік масштаб проблеми: 60% школярів не дотягують до базового рівня знань з математики, природознавчих наук і роботи з текстами. Наприклад, не можуть скласти дроби з різними знаменниками або навіть скоротити дріб," — зазначає експерт.

Кущ також звертає увагу на теорію німецького економіста Бруно Кналла, яка говорить, що слабка економіка не здатна забезпечити належного фінансування для освіти, а це, у свою чергу, формує низькоякісну робочу силу. Це порочне коло, на його думку, добре описує ситуацію в Україні. 

Експерт також акцентує увагу на дисбалансі між тим, що навчають у закладах освіти, і тим, що насправді потрібно бізнесу. 

“У нас немає кореляції між державною економічною політикою та освітнім замовленням і структурою абітурієнтів. Між попитом на професії з боку бізнесу і пропозицією професій з боку ВНЗ. Точніше сказати — є повний дисбаланс. Система освіти в успішних країнах базується на кластерному розвитку. У цьому її успіх.  Будь-який ВНЗ має бути генератором потоку знань та інновацій”, — заявив Кущ. 

Щоб вибратися з цієї кризи, Кущ пропонує звернути увагу на досвід успішних країн. Вони базують свої освітні системи на принципах кластерного розвитку, де університети, наукові установи та бізнес тісно співпрацюють.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини