Головна Новини Суспільство події Критика реформи містобудівництва переважно безпідставна — VoxUkraine
commentss НОВИНИ Всі новини

Критика реформи містобудівництва переважно безпідставна — VoxUkraine

Експерти позитивно оцінили містобудівну реформу в законопроєкті 5655

15 липня 2021, 16:22
Поділіться публікацією:

Критика законопроєкту №5655 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності здебільшого є маніпуляцією. До такого висновку прийшли в колективі авторів VoxUkraine у відповідь на публічний запит з боку ініціатора законопроєкту, нардепа Олени Шуляк.

Критика реформи містобудівництва переважно безпідставна — VoxUkraine

Експерти вважають критику реформи містобудування безпідставною. Фото ілюстративне

Також експерти зазначили, що документ навпаки повинен поліпшити ситуацію на будівельному ринку, а висловлені архітектором Ганною Кирий зауваження не відповідають дійсності.

Зокрема, до таких віднесли думку про нівелювання авторства архітекторів над проєктом. На думку експертів VoxUkraine, законопроєкт №5655 не змінює принципу, за яким майнові права на об'єкт архітектури як об'єкт авторського права, створений за замовленням, належать творцеві цього об'єкта або замовникові спільно, якщо інше не встановлено договором.

Маніпуляцією назвали аналітики і тезу про узаконення корупційних схем на "бюджетних" об'єктах. За словами експертів, законопроєктом передбачено низку запобіжників, які повинні мінімізувати корупційні ризики.

Це, зокрема, введення електронної системи, яка автоматично перевірить всю проектну документацію; авторський (контроль відповідності об'єкта будівництва проектній документації) та технічний (контроль якості матеріалів, будівельних робіт) нагляди під час будівництва тощо.

Неправдивою, на думку експертів, є і теза про те, що ФОП лобіюватимуть інтереси забудовників. Згідно з аналізом VoxUkraine, контролем будуть займатися центральний орган виконавчої влади, а також виконавчі органи сільських, селищних, міських рад та уповноважені особи з питань містобудівної контролю.

Маніпулятивним експерти вважають також висновок про розбалансування системи і зменшення впливу архітекторів на процеси містобудування зі збільшенням відповідальності. Зокрема, і через створення Містобудівної палати при Мінрегіоні.

"Відбір членів в палату відбувається автоматично через електронну систему. Представники дійсно обираються за принципом випадковості", — йдеться в аналітичній записці.

Неправдивим назвали аналітики і твердження про зменшення штрафів за знесення пам'ятників архітектури, що нібито "спростить" незаконну забудову.

"Принципу, згідно з яким "раніше штрафи замовників за будь-яке порушення становили 900 неоподатковуваних мінімумів", не існує, — пишуть аналітики. — Штрафи ж у 40-50 прожиткових мінімумів стосуються знесення будівель, споруд, які не є пам'ятками культурної спадщини, але знаходяться на території цієї пам'ятки. [...] Раніше таких штрафів не існувало. Цей законопроект встановлює їх вперше".

Відзначимо, що аналізували проєкт закону №5655 Верховна Рада підтримала в першому читанні 1 липня. Ним пропонується внести зміни у шість кодексів і 21 закон України. Як пояснюють автори законопроєкту, його прийняття дозволить знизити корупційні ризики, підвищити публічність, прозорість в цій області, а також чітко визначити права, обов'язки і відповідальність учасників будівництва.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини