Головна Новини Суспільство події Крим та мирні переговори: про що говорить зміна риторики Кремля – чи є сенс говорити про деокупацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Крим та мирні переговори: про що говорить зміна риторики Кремля – чи є сенс говорити про деокупацію

Про деокупацію Криму можна буде виразніше говорити, коли ВСУ підуть у контрнаступ

17 травня 2022, 12:22 comments1599
Поділіться публікацією:








Заяви російського керівництва про те, що між ними та Україною є якісь "територіальні суперечки", а входження в НАТО Фінляндії та Швеції – не так уже й страшно, можуть свідчити про початок підготовки Кремлем мирного плану, який включає повернення Криму нашій країні. Так вважає радник глави Офісу президента Олексій Арестович. Експерти проаналізували цю заяву для видання "Коментарі".

Крим та мирні переговори: про що говорить зміна риторики Кремля – чи є сенс говорити про деокупацію

Крим. Фото з відкритих джерел

Москва намагається задовольнитис малим – у порівнянні з раніше поставленими завданнями та умовами

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов вважає, що у Москві змушені робити хорошу міну при поганій грі.

"Хоч би тому, що Балтійське море стає внутрішнім морем НАТО. Проте завадити цьому процесу Росія неспроможна. Швеція та Фінляндія – недавно нейтральні країни – активно включилися у санкційний режим. І не злякалися брязкання російської зброї. А ядерний шантаж не налякав колективний Захід. Тому ця "згода" — звичайне безсилля. Причому безсилля повне", – упевнений експерт.

А от у ситуації з Україною погодитись з оптимізмом Арестовича складно, вважає Олександр Леонов.

"Очевидно, що Росія зосередилася на захопленні всього Донбасу та утриманні сухопутного коридору до Криму. Слова Москви про "територіальні претензії" свідчать лише про те, що там хочуть перевести розмову про агресію та геополітичний розбій дипломатичною мовою – для того, щоб відновити мирні переговори з позицій РФ. Тобто Москва намагається задовольнити малим – у порівнянні з раніше поставленими завданнями та умовами. І головна причина цього – геополітичний розгром та військова поразка на півночі України", – резюмує експерт.

Питання деокупації Криму базується виключно на силі українських збройних сил та інших формувань

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко впевнений, що в даному випадку влада РФ говорить не тільки про Крим.

"Питання Криму російське керівництво готове виносити у публічну площину в останню чергу. Спочатку стратегія Москви базувалася на своєрідному "обміні": Україна отримує контроль над окупованою територією Донбасу на російських умовах – за визнання власності Криму РФ. Війна особливо не змінила самої ситуації для Кремля. Як і раніше Крим вони не готові обговорювати. І факт визнання територіальної суперечки не може бути доказом того, що ця готовність з'явилася", – міркує Ярослав Божко.

На його думку, керівництво РФ не визнаватиме втрату Криму навіть після фізичної деокупації його українською армією.

"Нам не варто висувати тезу про те, що позиція російського керівництва змінилася: багато в чому вона помилкова, базується на тому, щоб розглянути бажане. Це російські політики демонструють постійну абстрактність від реалій. І нам не треба їм уподібнюватися, вважає експерт. – Зрештою, питання деокупації Криму базується виключно на силі українських збройних сил та інших формувань. Готовності навіть заікнутися про зміну статусу півострова з боку російської влади не спостерігається".

Читайте також на порталі "Коментарі" — президент Зеленський висловився про долю військових Азовсталі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини