Головна Новини Суспільство події «Кожен із нас президент»: навіщо Мендель написала книгу і що це принесе Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

«Кожен із нас президент»: навіщо Мендель написала книгу і що це принесе Україні

Експерти спробували пояснити, з якою метою Офіс президента дозволив Мендель опублікувати книгу

9 липня 2021, 11:08
Поділіться публікацією:

Останні кілька днів українці бурхливо обговорюють майбутній вихід книги авторства Юлії Мендель, екс-спікера президента Володимира Зеленського. Уже стала відома назва мемуарів — "Кожен із нас президент". "Коментарі" вирішили поцікавитися у експертів, навіщо це Мендель (і, ймовірно, Офісу президента), а також чи буде попит на подібне чтиво.

«Кожен із нас президент»: навіщо Мендель написала книгу і що це принесе Україні

Книжка Мендель вийде друком 11 липня. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Книга Мендель стала своєрідною премією від роботодавця

Політичний експерт Денис Гороховський підкреслює, що останнім часом в Україні стало модним бути автором книги.

"Свої книги масово видають політики, чиновники, спортсмени, блогери, журналісти та всі-всі-всі, у кого є фінансовий ресурс для цього. Причому, найчастіше автор в реальності навіть не пише книгу, а просто наймає так званого "літературного раба", який робить це за нього. Такі книги добре обговорюються в мережі через медійність персони, але погано продаються (за рідкісним винятком), тому що найчастіше розповісти автору глобально нічого, а читати 300-400 сторінок рефлексії мало у кого виникає бажання", — пояснює політексперт.

Що ж стосується колишнього прес-секретаря президента України Володимира Зеленського Юлії Мендель, то Денис Гороховський не виключає, що книга, в її випадку, стала своєрідною премією від роботодавця після того, як Юлію прибрали із займаної посади.

"З огляду на зміст опублікованих фрагментів, можна з упевненістю говорити, що в книзі не буде якихось інсайдів або одкровень, які можуть викликати інтерес у читача. Ніякої промо-кампанії для просування свого дітища Мендель не веде (крім кількох дуже неоднозначних постів в інстаграмі). Тож з упевненістю можна сказати, що говорити про великі продажі не доводиться", — говорить експерт.

На його думку, книжку, найімовірніше, представлять на кількох профільних виставках, а потім залишки розішлють по бібліотеках.

"Весь хайп навколо неї обмежиться обговоренням фрагментів, які будуть опубліковані в Мережі, — вважає Гороховський. — Аналогічна ситуація вже була колись з книгою екс-нардепа Надії Савченко. Навряд чи сьогодні пересічний українець навіть згадає, як називалася ця книга".

"У книзі Зеленський точно постане в позитивному світлі"

Політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Степаненко не виключає, що Мендель написала книгу, щоб відобразити таку непересічну подію у своєму житті, як роботу прес-секретарем у президента.

"Можливо, таким чином хоче закріпити цю подію: мовляв, була така посада, тепер буде і книга про це. Є ймовірність і того, що так виявляється підтримка Зеленському: в книзі він точно постане в позитивному світлі, вона буде наповнена відповідними месседжами", — зазначає політолог.

Але оскільки ми живемо в Україні, у нас не завжди відбувається так, як здається на перший погляд, підкреслює Максим Степаненко.

"А тому можна припустити, що за рахунок видання книги робиться спроба легалізувати "сірі" доходи. Наприклад, доплату в конвертах, яка, за деякими даними, процвітає і в Офісі президента, і в Раді, і на менш високих щаблях влади. У цьому сенсі видання і продаж книжок — відмінний інструмент для "відмивання". Так робили і робить у нас багато хто, — запевняє Максим Степаненко. — Всі перераховані вище завдання або частина з них і буде, на мою думку, реалізована Мендель".

За словами експерта, у колі його знайомих і колег не виявилося зацікавлених у прочитанні твору колишньої прес-секретаря президента.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, який фактор, на думку експертів, вплинув на відставку Юлії Мендель з поста прес-секретаря глави держави. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як на звільнення Мендель відреагували користувачі соцмереж. Спойлер — безліччю жартів і мемів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Харя Кришны

9 липня 2021, 11:44

Говоря "каждый из нас", авторка должна определить, а кто это "нас". Пофамильно. Не надо так огульно обсер@ть 30 миллионов человек.


Новини